BNR ar putea majora din nou dobanda cheie pentru a-si atinge tinta de inflatie din 2009

Data publicarii: 22-04-2008 | Finante-Banci

Ar putea fi nevoie de noi inaspriri ale politicii monetare, respectiv de noi majorari ale dobanzii cheie, pentru a readuce inflatia pe o panta descendenta, care ar putea sa reintre in intervalul tintit de BNR in 2009, a declarat marti reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Albert Jaeger.

"BNR a raspuns deja presiunilor inflationiste prin majorari ale dobanzii de politica monetara, insa ar putea fi nevoie de noi inaspriri pentru temperarea inflatiei", a spus Jaeger.

"Credem ca inflatia poate reintra in intervalul tintit de BNR, daca este ajutata si de politica fiscala", a adaugat el.

Banca centrala si-a ratat anul trecut tinta de inflatie de 4% plus sau minus 1%, fixata pentru decembrie 2007, iar in prezent inflatia a sarit cu mult din tinta pentru acest an, de 3,8%, incadrata de asemenea de un interval de plus sau minus 1%.

Oficialii BNR nu sunt, de altfel, prea optimisti nici pentru acest an, estimand o inflatie anuala de 5,9% pentru decembrie 2008, cu peste un punct procentual peste marja superioara a intervalului de 2,8-4,8% care incadreaza tinta de inflatie.

In martie, inflatia anuala s-a accentuat la 8,63%, nivel maxim al ultimilor doi ani si doua luni.

Banca centrala a reactionat la accentuarea inflatiei prin majorarea rapida a dobanzii de politica monetara, care a ajuns la 9,5% in martie, fata de 7% in octombrie 2007. De asemenea, BNR a sterilizat agresiv lichiditarea in exces din piata monetara pentru a mentine dobanzile interbancare la nivelul rateii cheie.

Referitor la alte masuri pe care FMI le recomanda bancii centrale sa le aiba in vedere, Jaeger a mentionat monitorizarea atenta a nivelului lichiditatii in piata si inasprirea conditiilor de creditare, in special catre sectorul imobiliar.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: