Omisiunile sau inexactitatile in contabilitate, pedepsite cu inchisoare pana la opt ani

Data publicarii: 24-04-2008 | Finante-Banci

Omisiunile sau inexactitatile in contabilitate constituie evaziune fiscala complexa, iar faptele de acest gen se vor pedepsi cu inchisoare pana la 8 ani. Judecatorii de la Inalta Curte au transat, in luna ianuarie a.c., aceasta problema juridica care a determinat hotarari prin care aceleasi fapte penale erau incadrate si pedepsite diferit. Astfel, in Legea contabilitatii, omisiunile sau inexactitatile in contabilitate erau considerate ca fiind fals intelectual, iar in Legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale erau considerate evaziune fiscala complexa.

Prima infractiune se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani, iar cea de-a doua, cu inchisoare de la doi la opt ani. Procurorii si judecatorii puteau aplica practic oricare dintre aceste legi. In aceste conditii, procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi a sesizat Inalta Curte cu un recurs in interesul legii, care a transat definitiv aceasta problema. Desi au trecut mai bine de trei luni de cand au pronuntat aceasta decizie, judecatorii de la Inalta Curte nu au redactat motivarea si, in cosecinta, aceasta nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial pentru a deveni obligatorie pentru juristi.

In lumea contabililor - care sunt vizati direct de aceasta hotarare - s-a starnit o adevarata panica. Astfel, pe diverse site-uri si bloguri de profil sau frecventate de contabili, decizia instantei supreme este vazuta ca un adevarat dezastru.  Potrivit paginii de web a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania(CECCAR), acest organism avea, in anul 2005, circa 55.000 de membri.

Gandul