Deutsche Bank: Romania si Bulgaria nu sunt modele de urmat in Balcanii de Vest

Data publicarii: 25-04-2008 | Economie

Romania si Bulgaria nu pot indeplini rolul de tari-model pentru Balcanii de Vest in privinta integrarii in UE, a declarat economistul-sef al Deutsche Bank, Norbert Walter, intr-un interviu pentru Deutche Welle, subliniind ca problema coruptiei a fost tratata superficial in aceste doua cazuri.

"Bulgaria si Romania nu se pot compara, in parte, in ceea ce priveste infrastructura, cu Slovenia sau Croatia. Este, de asemenea, evident ca, in medie, nivelul de educatie este diferit. De aceea, trebuie sa recunoastem ca Bulgaria si Romania nu sunt, in toate privintele, exemple de urmat pentru tarile Balcanilor de Vest, iar in unele privinte aceste doua tari sunt exemple care nu ar trebui urmate", spune inaltul oficial al DB.

"Eu cred ca UE procedeaza foarte corect cand spune in mod hotarat: 'Coruptia nu este acceptata aici, noi suntem o regiune fara coruptie'. Ar trebui sa fim foarte atenti ca aceasta parte a aquis-ului comunitar sa fie foarte bine comunicata si sa nu mai fie tratata atat de superficial, asa cum a fost, partial, in cazul Romaniei si al Bulgariei. Daca in acest moment se schimba abordarea si modul de actiune al UE, ar fi benefic si pentru Romania si Bulgaria", a adaugat acesta.

Pe de alta parte, Walter subliniaza si elementele pozitive pe care le ofera tarile din regiunea europeana de sud-est. "Tarile din sud-estul Europei ofera UE o zona de tranzit in mijlocul Europei. Trebuie doar sa ne uitam pe harta. Stiu ca din cauza sistemelor de navigatie multi oameni nici nu se mai uita pe harta, dar merita sa intelegem ca atunci cand ne gandim la Bulgaria, Romania sau Grecia - chiar si la Turcia -, daca nu integram aceasta 'punte', atunci nu putem concepe procesul in mod natural. In al doilea rand, trebuie sa avem in vedere ca in acea regiune exista oameni ca sarbii, un popor intreprinzator, care a dezvoltat intotdeauna o viziune strategica. Trebuie sa tratam foarte serios diferitele capacitati ale tarilor, dar trebuie sa constientizam faptul ca aceste tari s-ar dezvolta mult mai repede daca ar exista garantia - si daca investitorii ar avea garantia - ca aceasta parte a Europei se va dezvolta pe viitor dupa regulile UE", a declarat economistul-sef Norbert Walter. 

In ceea ce priveste Rusia, Walter vede in mod pragmatic relatia Europei cu vecinul de la Est si indeamna la un parteneriat cu aceasta tara. "Este clar pentru cei din Occident ca, in ceea ce priveste materiile prime si energia, exista o dcpendenta semnificativa de Rusia, care va fi mentinuta pe viitor. Trebuie insa sa ne concentram ca Europa sa aiba o pozitie unitara fata de Rusia. Faptul ca, de exemplu, dorim ca Serbia sa se apropie de UE, nu inseamna ca dorim sa o intoarcem impotriva Rusiei. Noi toti avem nevoie de Rusia si trebuie sa stabilim un parteneriat cu aceasta tara. Trebuie insa sa intelegem ca are mult mai mult sens sa construim conducte catre vestul Europei, decat sa construim conducte catre Serbia", a subliniat Walter.

In ceea ce priveste capacitatile agrare ale Romaniei, Walter observa perspective economice imbucuratoare. "Cine analizeaza modul in care cresc preturile alimentelor si eforturile care se fac pentru a hrani omenirea cu preturi rezonabile, atunci ar trebuie sa ne bucuram de capacitatile agrare ale fiecarei tari, pentru acest lucru inseamna ca oferta creste. Acest lucru se refera atat la Romania si Polonia, dar si la Turcia, care poate in 15 ani va fi membra UE. Perspectiva posibilitatii de a castiga bani din agricultura nu a fost niciodata atat de mare ca astazi", conchide Walter.

NewsIn