Soferii recunosc ca incalca frecvent regulile de circulatie, desi sunt constienti de riscuri

Data publicarii: 28-04-2008 | Auto

96,3 la suta dintre conducatorii auto considera ca au un comportament preventiv la volan, insa marea lor majoritate au recunoscut ca incalca frecvent regulile de circulatie si ca au condus masina dupa ce au baut, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii.

Studiul privind atitudinile in trafic ale conducatorilor auto a fost realizat in perioada 1-15 februarie 2008, pe un esantion reprezentativ de 1.207 de soferi activi, cu varste de pana in 70 de ani.

Potrivit studiului, marea majoritate a respondentilor aprecieaza ca principalele probleme cu care se confrunta in trafic sunt drumurile proaste (87, 8 la suta), respectarea regulilor de circulatie (80, 2 la suta) si aglomeratia (78, 8 la suta). In schimb, desi se declara constienti de riscurile pe care le impun aceste probleme, cei mai multi dintre conducatorii auto au declarat ca incalca des regulile de circulatie.

O cincime dintre respondenti afirma ca depasesc frecvent  cu 10-20 de km/h limita legala de viteza pe autostrazi sau pe drumurile nationale si aproximativ o treime dintre ei conduc peste limita admisa atat in localitati, cat si in afara acestora. Motivele invocate de soferii care apasa prea tare pedala de acceleratie sunt conditiile de trafic care permit acest lucru, faptul ca se grabesc sau doar pentru ca si ceilalti conducatori auto o fac.

In acelasi timp, unii dintre conducatorii auto au sustinut ca pot consuma anumite cantitati de alcool fara ca aceasta sa le afecteze performanta la volan sau ca au condus sub influenta alcoolului in situatii considerate de risc minim: cantitate de alcool moderata, care nu ii afecta, drum scurt de parcurs, o situatie de urgenta. Intrebati daca cunosc prevederile legale referitoare la consumul de alcool, doar 16, 7 la suta dintre cei chestionati au indicat valoarea 0.

Potrivit studiului, tinerii sub 25 de ani sunt cei mai imprudenti la volan, aproximativ 40 la suta dintre ei considerand ca traficul aglomerat necesita eefctuarea unor manevre riscante, iar mai mult de un sfert dintre ei sunt de acord ca pentru a ajunge la timp se pot incalca unele reguli de circulatie. Totodata, procentul celor sub 25 de ani care admit ca depasesc uneori viteza legala (atat in localitate cat si intre localitati) este mai mare cu 10-20 la suta comparativ cu celelalte categorii de varsta. In plus, tinerii au tendinta de a subaprecia periculozitatea pentru trafic a comportamentelor agresive, a vitezei excesive si a depasirilor neregulamentare deoarece ei insisi etaleaza frecvent asemenea comportamente de risc.

Studiul a mai scos la iveala ca soferii care sunt implicati in accidente au o anumita predispozitie in acest sens deoarece: 60 la suta dintre ei  au declarat ca sunt de acord ca depasirea cu 10-20 km/h a limitei de viteza este acceptabila deoarece toti soferii o fac (comparativ cu 45 la suta dintre soferii care nu au fost implicati in accidente), 50,2 la suta  considera ca este mai important sa mentii un trafic fluent decat sa respecti toate regulile de circulatie (fata de 39,2 la suta), iar 57, 4 la suta au declarat ca nu trec niciodata sau foarte rar pe culoarea galbena a semaforului (comparativ cu procentul de 75 care nu au fost implicati in accidente).

NewsIn