Petrolul s-a scumpit la un nou nivel record, de aproape 120 dolari/baril

Data publicarii: 29-04-2008 | International

Pretul petrolului a atins luni un nou nivel record, apropiat de 120 dolari/baril, pe fondul temerilor pietei cu privire la oferta, alimentate de o greva la o rafinarie britanica si de intreruperile de productie din Nigeria, relateaza Reuters.

Petrolul s-a mentinut la cotatii inalte, in ciuda aprecierii dolarului fata de euro, reflectand asteptarile din ce in ce mai mari ca Federal Reserve sa nu mai reduca dobanda cheie in aceasta saptamana.

Petrolul american cu livrare in iunie s-a scumpit cu 57 centi, pana la 119,09 dolari/baril, dupa ce a atins un maxim istoric de 119,93 dolari/baril. Pretul petrolului a crescut de la inceputul anului cu aproape 25%.

Petrolul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 38 centi, la 116,72 dolari/baril.

"Federal Reserve va avea oportunitatea sa sustina dolarul daca decide sa mentina dobanda", arata o nota a unui analist de la casa de brokeraj MF Global, Edward Meir. "Aceste doua evolutii ar putea induce o corectie a preturilor energiei in aceasta saptamana, dar pentru moment tendinta pare sa fie de urcare", a adaugat Meir.

Preturile petrolului au urcat de peste cinci ori din 2002, in contextul in care oferta la nivel mondial incearca sa tina ritmul cu cererea in crestere din economiile emergente, cum ar fi China.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care produce peste o treime din petrolul mondial, a refuzat sa produca mai mult, pe motivul ca piata este aprovizionata suficient.

Presedintele OPEC, Chakib Khelil, a pus preturile mari pe seama deprecierii dolarului si nu a exclus posibilitatea ca petrolul sa ajunga la 200dolari/baril.

"Daca nu ar exista probleme de ordin geopolitic si fara o depreciere a dolarului, preturile petrolului nu s-ar situa la acest nivel", a declarat Khelil, pentru un ziar guvernamental algerian, El Moudhajid.

Deprecierea dolarului american a jucat un rol important in scumpirea petrolului, deoarece a coborat valoarea marfurilor tranzactionate in dolari.

Aurul, spre exemplu, s-a scumpit pana la un nivel record de peste 1.000 dolari/uncie pe 17 martie. In prezent, insa, aurul este mai ieftin cu 13% fata de nivelul maxim, pe masura ce investitorii asteapta sa vada care va fi evolutia dobanzilor din Statele Unite.

Probleme in aprovizionare la nivel mondial

Conducta de petrol Forties din Marea Nordului, cu o capacitate de 700.000 barili/zi, a ramas inchisa luni ca urmare a unei greve care a avut loc la rafinaria din Grangemouth, care produce 210.000 barili/zi, dupa esecul negocierilor asupra pensiilor.

Ineos, proprietarul rafinariei Grangemouth, se asteapta ca angajatii sa revina la munca incepand de marti. BP a anuntat ca, in aceste conditii, conducta Forties ar putea opera din nou in 24 de ore, insa s-ar putea sa dureze cateva zile pana sa ajunga la fluxul normal.

In Nigeria, un grup de persoane inarmate a ucis cinci politisti si a capturat, duminica, mai multe arme, intr-un raid asupra unui sediu de politie din statul bogat in petrol Rivers, din sudul Nigeriei.

NewsIn