Bruxelles-ul a inrautatit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei din 2008 si 2009

Data publicarii: 29-04-2008 | Economie

Executivul Uniunii Europene si-a inrautatit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei din acest an si din 2009, ca urmare a cresterii cheltuielilor sociale, legate de majorarea pensiilor si introducerea pilonului II, dar si a slabei planificari bugetare, arata prognoza de primavara a CE.

Astfel, deficitul public ciclic ajustat (la politici publice similare) este estimat de Comisia Europeana (CE) la 3,7% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei pentru 2008 si la 4,1% din PIB in 2009.

"Un factor important de crestere a cheltuielilor este dublarea pensiilor in aceasta perioada. De asemenea, o parte a contributiilor la sistemul de pensii sunt redirectionate catre pilonul II de pensii introdus in 2008 (costul bugetar este estimat la 0,2% si 0,3% din PIB an 2008, respectiv 2009)", se mentioneaza in raportul Comisiei.

"In plus, nivelul contributiilor sociale va fi redus gradual cu 6 puncte procentuale in cursul anului 2008, cu un impact resimtit pe deplin din 2009", mai arata CE.

In prognoza de toamna, CE estima un deficit public de 3,6% din PIB pentru acest an si de 4% din PIB in 2009. In 2007, deficitul bugetar ajustat a fost de 3,4% din PIB, putin mai mare decat in 2006, cand echivalase cu 3,3% din PIB.

Deficitul general al bugetului consolidat al Romaniei, calculat conform standardului european ESA95, este estimat de Bruxelles la 2,9% din PIB pentru acest an si la 3,7% din PIB in 2009, fata de 3,2% din PIB in 2008, respectiv 3,1% din PIB in prognoza de toamna.

In 2007, deficitul bugetar anuntat de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a echivalat cu circa 2,3% din PIB (2,5% din PIB conform ESA95), iar bugetul pentru acest an, aprobat de Parlament, prevede un deficit bugetar de 2,7% din PIB.

Bruxelles-ul vede riscuri mari de nerealizare a veniturilor la nivelul propus si de cheltuieli mai mari in perioada electorala

Guvernul si-a propus, insa, sa reduca cheltuielile pentru a reduce deficitul public, unele dinntre masuri - precum renuntarea la tichete cadou pentri bugetari - fiind repede abandonate, la presiunea sindicatelor.

Analistii din piata sunt, de altfel, sceptici cu privire la planurile guvernului, considerand ca veniturile sunt mult supraevaluate in bugetul pe 2008, iar cheltuielile nu pot fi mult reduse intr-un an electoral.

Proiectiile bugetare pe acest an prevad atingerea unor venituri echivalente cu 39,3% din PIB, dupa ce in 2007 s-au incasat la buget sume echivalente cu mai putin de 32% din PIB.

Comisia Europeana atrage, de altfel, atentia in raportul publicat luni ca exista multi factori de risc care pot influenta negativ bugetul de stat in acest an.

"In ciuda masurilor recente de a controla cheltuielile publice, ramane un risc considerabil de deficite mai mari, care se adauga unei politici fiiscale deja expansioniste, intr-un context in care vulnerabilitatile macroeconomice ar cere mai degraba o politica fiscala mai restrictiva", se comenteaza in raportul Comisiei.

Bruxelles-ul vede, ca risc major, posibilitatea ca Bucurestiul sa incaseze venituri mai mici decat cele programate in buget, mai ales din cauza unui impact mai mare decat cel estimat al reformei contributiilor sociale.

De asemenea, Comisia indica posibilitatea unor noi derapaje ale politicilor salariale in sectorul public, "cum s-a mai vazut vazut in trecut", continuare a acelorasi politici slabe de palnificare si executie bugetara si presiuni asupra cheltuielilor ca urmare a ciclului politic, cu alegeri in 2008 si 2009.

Romania, Slovacia si Danemarca sunt singurele tari membre ale UE pentru care Bruxelles-ul estimeaza o inrautatire a pozitiei bugetare structurale in 2009.

NewsIn