Directorul filialei Brasov a MKB Romexterra a acordat credite neautorizate in valoare de 21.590.000 RON

Data publicarii: 05-05-2008 | Finante-Banci

Avocatii fostului deputat PSD si lider al organizatiilor de revolutionari din Romania, Dorin Lazar Maior, si ai partenerului sau de afaceri, Ovidiu Tition, care au fost arestati in 2006 de DNA sub acuzatia de santaj, au iesit la rampa cu un nou document in acest caz, noteaza Adevarul.

Este vorba despre auditul intern efectuat de oficialii bancii Romexterra, din care reiese ca vinovatul in acest caz este fostul director al filialei Romexterra, Mihai Razvan Matepiuc. Comisia Directiei de Audit si Control Intern a Romexterra a fost trimisa sa verifice neregulile filialei de la Brasov cu o luna inainte de retinerea celor doi.

145 de operatii de creditare neautorizata

In perioada 21 iulie-30 octombrie 2006, Matepiuc "a efectuat un numar de 145 de operatii de creditare neautorizata in conturile a 63 de clienti ai sucursalei, in suma totala de 21.590.000 RON". Operatiunile erau neautorizate, neexistand nici macar cereri pentru credite din partea firmelor, referate de analiza, contracte sau garantii.

Mai mult, nici macar Comitetul de credite si risc nu a avut habar de operatiunile lui Matepiuc, iar banii luati prin aceste credite virate in numele unor firme au fost transferati, fara sa existe vreun ordin de plata, catre grupurile de firme ale unor oameni de afaceri apropiati PD Brasov.

Privilegiatul, un apropiat al primarului Scripcaru

In plus, controlul bancii a mai relevant ca Matepiuc a permis transferarea de bani sau ridicarea de lichiditati din contul firmelor in cele personale ale patronilor, privilegiat fiind omul de afaceri Maior Zinger, apropiat al primarului George Scripcaru. Astfel, Zinger - si el aflat in atentia DIICOT - a scos din contul firmelor peste 20 miliarde de lei cu titlu de "restituire creditare firma", fara niciun act justificativ, oficialii bancii recunoscand existenta "riscului juridic, riscului operational si riscului de spalare a banilor". Cele prezentate anterior sunt o mica parte din neregulile gasite de auditul bancii la filiala din Brasov. Lui Matepiuc i s-a desfacut contractul de munca, dar oficialii Romexterra nu au anuntat si organele abilitate de cele intamplate. Intre timp, pe rolul instantelor din Brasov continua procesul in care sunt inculpati Maior si Tition.

Integral in Adevarul