Investitorii de la Casa Radio construiesc ilegal pe 9,4 hectare de Bucuresti

Data publicarii: 04-06-2008 | Imobiliare

Investitorii de la Casa Radio sfideaza legile romanesti si s-au apucat de lucrari, pe terenul Ministerului Transporturilor, fara avizul Comisiei tehnice de urbanism si aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, noteaza Gandul. Arhitectii angajati de Dambovita Center (investitorii de la Casa Radio) au prezentat de mai multe ori spre aprobare un Plan Urbanistic Zonal care sa le permita sa construiasca, pe cele 9,4 hectare, doua turnuri de 135 si 145 metri, un mall cu cateva cinematografe, o roata imensa, blocuri de locuinte, dar si o cladire de dimensiuni mai reduse, de numai opt etaje, pe care o vor da Ministerului Transporturilor. Numai ca acest proiect a fost respins de fiecare data de Comisia Tehnica de Urbanism pe motiv ca nu este reprezentativ pentru oras.

Mai mult, arhitectii care au facut proiectul nu au tinut cont de propunerile membrilor Comisiei de urbanism si au revenit de fiecare data cu acelasi proiect sau cu modificari nesemnificative. In replica, reprezentantii Plaza Center sustin ca proiectul, in forma sa actuala, a fost aprobat de toti actionarii, adica inclusiv de statul roman care este parte in contract. Dar, fara avizul favorabil al Comisiei Tehnice de Urbanism, PUZ-ul nu poate fi aprobat de Consiliul General si prin urmare nu poate obtine autorizatie de construire. Cu toate acestea, lucrarile de demolare au inceput de aproape un an, iar de cateva saptamani au inceput sa se toarne betoane si sa se inceapa lucrarile de construire.

O afacere pornita de Miron Mitrea

Terenul de la Casa Radio a fost implicat in acest proiect in 2003, cand Ministerul Transporturilor, prin ministrul Miron Mitrea, a semnat un contract de parteneriat public-privat cu compania Mimel Imsaat-Orb Estate pentru dezvoltarea acestei zone. Motivul asocierii a fost faptul ca statul nu avea la vremea respectiva potenta financiara sa faca o astfel de dezvoltare imobiliara. In felul acesta, investitorul s-a trezit cu un teren imens in mijlocul Bucurestiului, pe care putea construi dupa bunul plac, cu conditia ca Ministerul Transporturilor sa primeasca o cladire pe care sa o foloseasca dupa cum doreste, iar Compania Nationala de Investitii sa detina un procent de 10 la suta.

Din 2003 pana in 2005, investitorul nu a reusit sa faca nimic, iar in 2005, dupa schimbarea Guvernului, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, a cerut rezilierea contractului, pe motiv ca "exista semnale ca investitorul nu are capacitatea financiara necesara unei investitii de aceasta anvergura".

In anul 2006 contractul s-a renegociat si Ministerul Transporturilor a acceptat alti investitori ca parte in contract, iar Compania Nationala de Investitii a mai primit cinci procente. Momentan, firma Dambovita Center are ca actionari Compania Nationala de Investitii cu 15 la suta, Dambovita Center Holding BV - cu 75 la suta si Quad Property Investments BV - cu 10 la suta.

Gandul