BNR a facut o evaluare preliminara pentru stabilirea tintei de inflatie pe 2010

Data publicarii: 01-08-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a a realizat o evaluare preliminara in vederea alegerii tintei de inflatie pentru 2010, care va fi, insa, stabilita si anuntata dupa consultari cu Guvernul, se arata in comunicatul detaliat al deciziilor de politica monetara.

"Consiliul de administratie (CA) al BNR a realizat o evaluare preliminara a principalelor repere referitoare la stabilirea tintei de inflatie pentru anul 2010, tinand seama atat de nevoia continuarii pe termen mediu a procesului dezinflationist in concordanta cu calendarul prevazut pentru adoptarea euro, cat si de riscurile si incertitudinile privind evolutia inflatiei, in special cele aferente factorilor din afara sferei de influenta a bancii centrale", se arata in comunicat.

BNR a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul intr-un singur an, respectiv in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus 1%.

In 2005, BNR si-a ratat cu putin obiectivul de inflatie fixat, iar in 2007 nivelul inflatiei anuale de la finalul anului - de 6,57% - a fost semnificativ peste tinta de 4% plus sau minus 1%.

BNR tinteste o inflatie de 3,8% (plus sau minus 1%) pentru sfarsitul acestui an, dar anticipa, in ultimul Raport trimestrial, un nivel de 6% pentru decembrie 2008, in vreme ce pentru finalul lui 2009 tinteste o inflatie de 3,5%.

Lubi, intr-o conferinta de presa, BNR va prezenta noul Raport trimestrial asupra inflatiei, care va indica noua prognoza de inflatie a BNR pentru sfarsitul acestui an si pentru 2009.

NewsIn