Europenii din clasa de mijloc sunt mult mai atenti unde isi arunca banii

Data publicarii: 02-08-2008 | Finante-Banci

Considerata motorul principal al economiei statelor dezvoltate, clasa de mijloc, a persoanelor cu venituri medii spre mari, incepe sa se reorienteze in noul peisaj economic, noteaza Gandul. Daca pana acum cuvantul de ordine era "opulenta", scumpirea banilor prin cresterea dobanzilor bancare la nivel international a reusit sa "imblanzeasca" pofta de consum a acestui segment de populatie. Prin clasa de mijloc se intelege acea categorie de persoane care castiga mai mult de 50.000 de euro pe an.

Astfel, doar 6,2% dintre europenii cu venituri mari cumpara orice isi doresc, indiferent de pret, mai mult de jumatate dintre britanicii din clasa de mijloc, de exemplu, cauta cel putin o alta oferta de pret pentru acelasi produs, conform unui studiu al MasterCard.

Creditele mai scumpe inseamna rate mai mari la masini, la casele de vacanta (renumita second home market) dar si o schimbare de natura sociala. 42,7% dintre francezi prefera, de exemplu, sa isi petreaca timpul liber acasa, acestia fiind urmati de irlandezi (40,7%) si de englezi (37%). La polul opus se afla italienii, unde proportia este de 24,1%. Se poate deduce astfel ca luatul mesei acasa, de exemplu, incepe sa fie din nou populara.

Unul dintre motivele posibile pentru aceasta schimbare de atitudine fata de valoare banilor, este si faptul ca aceasta clasa sociala are acces la instrumente financiare de tipul investitiilor la bursa sau al participatiilor la fonduri de investitii. Cum impactul crizei din SUA a anulat practic ce castigasera in ultimele 12-16 luni marile burse din lume, efectul caderii globale a pietei financiare au fost mult mai usor resimtit de catre cei implicati direct.

Internetul, locul ideal pentru cautarea preturilor mici

Aproape jumatate dintre cele 3.500 de persoane chestionate au declarat ca inainte de a cumpara un produs se uita mai intai si pe Internet, unde preturile sunt de obicei mai mici. In cazul in care nu cauta alte oferte pe net, atunci cu siguranta intreaba prietenii si cunostiintele daca este o alegere buna sau nu.

Considerat de unii drept ispita principala la cumparaturi, cardul de credit, si-a pierdut si el din influenta. Numai 3% dintre persoanele chestionate de MasterCard considera cardul de credit o "tentatie", in timp ce 44% dintre ele spun ca este o metoda de plata convenabila iar 25% ca acest card este de fapt un mijloc util de administrare a banilor. Multi dintre cei chestionati, ale caror venituri le permit un stil de viata mai select, au declarat ca din contra, un venit si mai mare i-ar face sa devina mai conservatori in ceea ce priveste cheltuielile generale.

Gandul