Top 10 e-mailuri pe care nu vrei sa le trimiti de la serviciu

Data publicarii: 04-08-2008 | HR/Cariere

Mail-ul de serviciu este, in mod cert, un instrument indispensabil, care usureaza multe din sarcinile zilnice. O vizita pana la colegul aflat cateva etaje mai jos este rezolvata intr-un minut prin e-mail. Urechile curioase ale vecinilor de birou pot fi evitate printr-un discret si bine tintit mail. Enumerarea de avantaje poate continua si, fara doar si poate, ar forma o lista mult mai lunga decat dezavantajele. Atat ca dezavantajele, desi putine, pot avea consecinte mult mai adanci decat toate punctele pozitive la un loc.

De curand doi top manageri ai Bear Stearns, Matthew Tannin si Ralph Cioffi, au fost pusi in catuse pentru un caz urias de frauda pe piata ipotecilor imobiliare care a produs o paguba totala estimata de autoritatile federale americane la un miliard de dolari. Interesant in acest caz este faptul ca principalele dovezi folosite de procurori au fost chiar schimburile de mail-uri dintre cei doi.

Potrivit specialistilor in resurse umane, angajatii trateaza inca, cu o mare lejeritate folosirea mail-ului. Ei par a nu fi constienti ca este o resursa cvasi-publica, usor de accesat de o terta persoana. Astfel se explica de ce un mare procent din mail-uri contin subiecte improprii locului de munca. Cel mai adesea: sexul.

Multi angajati scriu e-mail-uri sau trimit glume legate de sex. Chiar daca nu fac referire la cineva anume, pot fi dezastroase. E de ajuns ca managerul, nemultumit de randamentul angajatului, sa ceara lista cu mail-uri. In cateva minute va iesi la lumina toata corespondenta care, la fel de repede, se poate transforma in pretext de concediere sau, in unele cazuri, in motiv de proces.

Mai putin intalnite la noi, dar frecvente in SUA, sunt cazurile de discriminare rasiala. Au fost nenumarate procesele in care dovezile forte au venit chiar din outboxul calculatoarelor. Iar tehnologia permite recuperarea corespondentei trimisa si cu ani de zile in urma.

Ce trebuie retinut este ca absolut nimic din ce este scris de pe calculatorul de munca nu are cum sa fie privat. In unele cazuri, contractele de angajare stipuleaza explicit ca toate activitatile desfasurate de pe computerele din birouri apartin firmelor. Inclusiv e-mail-urile. Mai mult, unele companii monitorizeaza constant corespondenta folosind o serie de cuvinte cheie precum injurii sau orice altceva ce ar putea denota violenta de limbaj, obscenitate etc.

Managerii de resurse umane vin cu o solutie pentru angajatii "liberi" la mail-uri: sa isi imagineze ca la capatul celalat sunt propriile mame. Daca se simt stanjenti insemna ca e de preferat sa il tina doar pentru ei.

Cazul Bear Stearns e doar cel mai recent. Lista cu exemple asemanatoare se lungeste de la o zi la alta. Totusi, in functie de impactul si notorietatea avuta, poate fi facut un top al celor mai dezastroase e-mail-uri trimise de la serviciu.

1."Intreaga piata subprime e in cadere libera", ii scria Matthew Tannin, manager la Bear Stearns, sefului sau, in timp ce public isi asigura clientii ca lucrurile merg cat se poate de bine. In iunie 2008 fondurile managerizate de companie s-au prabusit iar cei doi executivi au fost acuzati de frauda pe baza dovezilor extrase din corespondenta electronica.

2. "Impunerea propriului browser de internet este un scop de capatai pentru noi", scria Bill Gates in 1996, intr-un e-mail trimis subsidiarelor Microsoft. Acest mail insa a fost folosit de avocatul David Boies pentru a convinge instanta ca Microsoft a urmarit scoaterea Netscape din joc.

3. "25 de motive pentru care o bere este mai buna decat o femeie", a fost probabil cea mai scumpa gluma pe care si-a permis-o Chevron. Compania a trebuit sa plateasca 2,2 milioane dolari, urmare a acuzatiei de discrimare sexuala.

4. "Nu vreau sa ma gandesc ca imi voi petrece urmatorii ani scriind cecuri pentru obezii cu o stupida problema de plamani", scria un fost director executiv al American Home Products, companie producatoare a unor medicamente pentru slabit, care ulterior s-au dovedit raspunzatoare pentru aparitia unor serioase probleme respiratorii. Compania a trebuit sa plateasca 20 miliarde dolari victimelor.

5."Abia astept sa fiu cel care prezinta rezultatele managerilor" spunea un cercetator al Merck in 1997, dupa ce Vioxx s-a dovedit a fi responsabil pentru o serie de probleme cardiovasculare. Gigantul farmaceutic a pierdut 5 miliarde de dolari in acest caz.

6."Reamintiti investigatorilor politica noastra de retinere a documentelor", recomanda Nancy Temple, avocatul companiei de audit Arthur Anderson, oficialilor Enron. Aflata in topul celor mai mari cinci companii de audit din SUA pana in 2002, dupa aceasta data Arthur Andreson practic s-a desfiintat, urmare fireasca a faptului ca a acoperit ani in sir bilanturile contabile dezastruase ale Enron.

7. "E timpul sa scapam de toate documentele", si-a instruit angajatii Frank Quattrone, directorul Credit Suisse First Boston. La scurt timp a fost acuzat de obstructionarea justitiei.

8. "Voi da instructiuni clare despre cum vor trebui sa decurga lucrurile de aici incolo si in ce directie vor trebui sa o ia afacerile". Acest mail l-a ajutat pe procurorul general al New York-ului sa il acuze de frauda si fals in 2002 pe managerul companiei de asigurari Marsh&McCleannan

9."Urmatoarea data cand te voi vedea as vrea sa iti sarut urechea dreapta", ii scria fostul procuror al Houstonului, Chuck Rosenthal, secretarei sale. Dupa ce mail-ul a ajuns in presa, Rosenthal a trebuit sa isi dea demisia si sa faca fata unui proces de hartuire sexuala.

10."Niciodata nu voi fi prins", scria Kwame Kilpatrick, prmarul Detroitului, referindu-se la legatura extraconjugala cu una dintre consilierele sale. El a fost judecat mai tarziu pentru sperjur si pentru alte opt capete de acuzare.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: