Finantele asteapta conditii mai bune in piata ca sa emita mai multe obligatiuni cu maturitate mare

Data publicarii: 04-08-2008 | Finante-Banci

Obligatiunile de tip benchmark vor avea cea mai mare lichiditate dintre titlurile de stat listate, iar odata cu imbunatatirea conditiilor de piata, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) vrea sa emita mai multe titluri de stat cu maturitate mai mare, de 10-15 ani, a spus luni seful Trezoreriei.

"Ramanem la strategia anuntata, de a emite titluri de stat pe termen mediu si lung, iar in momentul in care va fi eficient, vrem sa extindem maturitatea si sa facem emisiuni pe 10-15 ani", a completat Stefan Nanu, director general al Directiei Generale de Trezorerie si Datorie Publica din MEF.

Dintre emisiunile pentru care se asteapta la o lichiditate mai mare, Nanu a dat exemplul celei de anul trecut, de titluri cu maturitate de cinci ani in valoare totala de 2,1 miliarde lei.

El a mai spus ca, desi erau anuntate 26 de emisiuni listate pe piata secundara, in prezent au ramas 25, deoarece una dintre ele a ajuns la scadenta.

Autoritatile implicate in listarea la Bursa a titlurilor de stat vor sa introduca noi tehnici specifice titlurilor de stat, a mentionat oficialul.

Referitor la market makeri, Nanu a precizat ca acestia ar ajuta la cresterea transparentei, insa nu ar aduce neaparat o lichiditate mai mare.

El a aratat, totusi, ca unul din avantajele market-makerilor ar fi cotatiile ferme, care lipsesc in prezent de pe piata interbancara.

"Lucram la procesul pentru organizarea pietei interbancare. Daca ne uitam, sunt putine tranzactii care se fac pe platformele Reuters sau Bloomberg si multe care se fac prin telefon. Este important ca dealerii primari sa se axeze pe una dintre platforme pentru a exista cotatii ferme pentru titlurile de stat", a mai spus oficialul de la Finante.

NewsIn