Financial Times: Companiile europene se pregatesc pentru o incetinire a cresterii economice

Data publicarii: 04-08-2008 | Afaceri

Companiile de pe cuprinsul Uniunii Europene au inceput sa reduca locurile de munca, sa-si diminueze productia si sa angajeze tot mai putin pentru a-si reduce costurile si a se pregati pentru o incetinire a cresterii economice sau chiar o recesiune catre sfarsitul anului, scrie cotidianul Financial Times.

Astfel de masuri de protectie pot fi vazute in mai toate sectoarele, de la cel al constructiilor de masini la cel bancar. 'Strategia noastra este sa inghetam costurile ne-esentiale. Posturile libere ne-esentiale nu mai sunt completate si facem economii la cheltuielile ne-esentiale', a explicat John Griffith Jones, director pentru Marea Britanie al companiei KPMG.

Gary McGann, director al companiei irlandeze de ambalaje Smurfit Kappa, a spus ca si ei au implementat un program de reducere a costurilor. 'Pot spune ca aceasta este cea mai dificila perioada pe care am parcurs-o. Cred ca ne indreptam catre recesiune si va fi mai profunda decat cred multi', a estimat McGann, prezicand un val de falimente si consolidari in sectorul sau de activitate.

Marii producatori auto, de la Fiat la Mercedes sau BMW, isi reduc productia si elimina munca in ture la uzine, in timp ce companii aeriene precum British Airways si Ryanair isi reduc si ele zborurile. De asemenea, companii precum Siemens sau Saint-Gobain in sectorul ingineriei, Henkel in sectorul bunurilor de larg consum sau bancarii italieni de la UniCredit au anuntat planuri de reducere a locurilor de munca.

Toate acestea se intampla intr-un moment in care increderea in mediul de afaceri european a scazut la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani, potrivit analizelor Comisiei Europene. Si chiar daca cresterea economica in primele trei luni ale anului a fost de 0,7% in UE - mai mare decat in SUA - economistii anticipeaza o incetinire a cresterii pentru cel de-al doilea trimestru.

Si veniturile in cel de-al doilea trimestru ale companiilor europene au avut de suferit - chiar daca scaderile sunt mai mici decat anticipasera unii. Potrivit datelor Bloomberg, companiile din Europa Occidentala au performante mai scazute decat cele din Statele Unite. Asa-numitul 'raport al surprizei' intre companiile care au avut performante mai bune decat se anticipa si cele care au avut rezultate mai slabe decat se astepta, calculat de grupul bancar olandez ING, a fost de -19% pentru zona euro, in timp ce in Statele Unite a fost de doar -5%.

Perspectivele nu sunt la fel de sumbre pentru economiile tuturor statelor membre, mai adauga FT. Spre exemplu, companiile din Irlanda, Spania sau Marea Britanie par mai afectate decat cele din Germania sau Benelux. Insa chiar si cei mai optimisti raman vigilenti. Ad Scheepbouwer, director executiv al grupului olandez de telecomunicatii KPN spune ca efectele unor schimbari ale obiceiurilor de consum ale populatiei de-abia de-acum se vor face simtite in tarile Benelux sau Germania.

Agerpres via Antena3