In caz de recesiune, cel mult 40% din activele financiare din Romania ar avea probleme

Data publicarii: 05-08-2008 | Finante-Banci

Standard & Poor's estimeaza ca, in cazul unei recesiuni a economiei Romaniei, intre 25 si 40% din activele financiare s-ar devaloriza puternic, comparativ cu evaluarea anterioara, care mergea, pentru acest scenariu, pe o rata a activelor "problematice" de pana la 50% din total.

De asemenea, agentia de rating a inclus Romania intr-o grupa de tari cu un profil mai bun de risc al sectorului bancar.

"S & P a urcat, luni, calificativul pentru evaluarea riscului de tara al sectorului bancar - BICRA - atribuit Romaniei, de la Grupa 8 la Grupa 7. In acelasi timp, S&P si-a scazut - de la 35-50% la 25-40% - estimarea pentru posibilitatea de devalorizarea puternica a unor active din sistemul financiar romanesc, in cazul unui scenariu rezonabil, dar nu catastrofal de recesiune economica", se precizeaza in comunicatul agentiei de rating.

Evaluarea imbunatatita reflecta evolutia pozitiva a sectorului bancar din Romania, din punctul de vedere al cresterii si profitabilitatii, dupa mai multi ani "in care s-a inregistrat un ritm de crestere sanatos si s-a acumulat bogatie in economie", dar si fluxurile masive de investitii straine in piata bancara, care au creat premisele pentru avansul creditarii.

Cresterea calificativelor reflecta si un grad mai mare al penetrarii bancare, al acoperirii prin servicii si progresul inregistrat la nivel tehnologic de segmentul bancar.

Progresul tehnologic din sectorul bancar romanesc a fost, intr-o anumita masura, determinat de importul de tehnologii occidentale, de reglementarile pentru convergenta la Uniunea Europeana si de aderarea la sistemul Basel II.

In ciuda imbunatatirilor inregistrate, riscurile asociate sectorului bancar din Romania sunt in continuare mai mari decat ale tarilor din aceeasi grupa BICRA: Bulgaria, Croatia, Ungaria, Lituania si Polonia.

Printre cauzele indicate de S & P sunt acumularea dezechilibrelor economice, propagarea unor efecte negative dinspre criza financiara internationala si deteriorarea flexibilitatii de operare in sistem, din cauza posibilitatilor mai reduse pentru atragerea de capital si depozite.

De asemenea, bancile depind foarte mult de finantarea de la grupurile-mama, iar cadrul legal pentru domeniul bancar, desi a progresat, este "inca slab".

Evolutia creditarii in Romania a devenit o ingrijorare din ce in ce mai mare in 2007 si 2008. "Dupa mai multi ani de crestere solida, economia da in prezent semne clare de supraincalzire", se arata in analiza S&P.

Economistii avertizeaza ca dezechilibrele economice externe, politica fiscala prociclica, inflatia accelerata, moneda nationala instabila si criza financiara la nivel global amplifica riscurile unei aterizari brutale. Cu toate acestea, intrarile ridicate de capital strain, cererea interna in crestere, precum si intrarea in Uniunea Europeana ofera Romaniei un potential ridicat, in opinia analistilor.

Sectorul bancar romanesc a ramas, deocamdata, la nivel redus si concetrat. Aproape 50% din active se afla in mainile celor mai mari cinci jucatori, pe primul loc aflandu-se Banca Comerciala Romana (BCR), cu o cota de piata de 26% la sfarsitul lui 2007. 

Actionarii straini domina sectorul bancar, controland aproximativ 88% din capitalul aflat in piata. "Investitiile straine directe masive au avut un impact pozitiv puternic asupra sistemului, si ne asteptam ca investitorii straini sa ajuta la mentinerea credibilitatii si calitatii sectorului bancar romanesc", mai arata raportul S&P.

Cel mai mare impact pozitiv l-ar avea importul de tehnologie si forta de munca inalt calificata, precum si finantarea, contracarand astfel riscurile economice si sectoriale inca ridicate.

Cresterea ridicata a creditarii in ultimii ani ( 50% pe an in medie) a ridicat nivelul intermedierii financiare in Romania. Ponderea creditului intern in produsul intern brut (PIB) a ajuns la 37% la sfarsitul lui 2007.

Cresterea rapida a creditarii este privita cu ingrijorare, deoarece imprumuturile raman riscante, legislatia in cazul falimentelor si a garantiilor este inca ineficienta, iar politicile de administrare a riscului urmeaza sa fie testate de mediul economic aflat in deteriorare. Mai mult, cresterea a fost in mare parte finantata prin fonduri straine, mai ales de noii actionari straini ai bancilor. Tensiunile de pe piata internationala ar putea reduce aceste tipuri de finantari.

O legislatie mai severa impusa de Banca Nationala a Romaniei a dus la un mecanism mai eficient pentru solutionarea potentialelor probleme sistemice, in cazul in care ar aparea. Intrarea in UE reprezinta o "ancora puternica pentru reglementarea mai riguroasa a sistemului bancar", considera S&P.

Calificativul BICRA (Banking Industry Country Risk Assessment), reflecta punctele tari si slabe ale sistemului bancar dintr-un stat, prin comparatie cu segmentele bancare straine. Acest tip de analiza incadreaza tarile in zece grupuri, care variaza de la cele mai bune sisteme bancare (Grupul 1) pana la cele mai slabe (Grupul 10), din perspectiva riscurilor de tara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: