Veniturile ministrilor pe 2007 au fost depasite de cele ale subordonatilor

Data publicarii: 05-08-2008 | Politica

Veniturile reale ale multor angajati din administratia publica egaleaza sau chiar depasesc castigurile sefilor lor, mai exact ale ministrilor. Explicatia e simpla. Diferenta o fac vechimea la locul de munca, dar si indemnizatiile. Consiliile de administratie si de supraveghere dubleaza sau chiar tripleaza veniturile secretarilor de stat, ale secretarilor generali si ale directorilor de departamente. Cat si cum muncesc pentru acesti bani ramane un mister.

Zeci de secretari de stat sau directori si-au ingrosat anul trecut veniturile din functiile pe care le-au ocupat in afara ministerelor. Pornim direct de la sursa banilor - Ministerul de Finante. Veniturile reale ale ministrului Varujan Vosganian au fost mai mici sau aproape agale cu cele ale secretarilor sai de stat. Secretarul de stat in Ministerul de Finante, Doina Dascalu a castigat peste 400 de mii de lei, in timp ce colegul sau de la Economie, Darius Mesca a primit indemnizatii de 312 mii de lei.

Nici directorii din Ministerul Economiei nu o duc mai rau. Spre exemplu, Alexandru Sandulescu a avut in 2007 venituri de 325 de mii de lei, dintre care 208 de mii de lei doar din indemnizatii. Se mai adauga depozite si conturi bancare de peste 200 de mii de euro. Directorul general adjunct Ioana Apan a incasat 246 de mii de lei, din care salariul a fost doar de 28 de mii de lei.

Restul banilor vin de la comisii si comitete.

Cel mai sarac ministru este cel al Agriculturii. Numit in functie in octombrie 2007, Dacian Ciolos a acumulat venituri de doar 34 de mii de lei, cu mult mai putin fata de secretarii de stat sau secretarul general al ministerului, Sorin Chelmu.

Secretarul general a facut si investitii importante: si-a cumparat o casa si isi mai construieste una. A primit si ajutor de la parinti si un imprumut de la banca: 430 de mii de euro.

La ministerul mediului situatia este la fel. Ministrul Attila Korodi castiga mult mai putin fata de secretarii de stat care primesc salarii de peste 100 sau chiar 150 de milioane de lei plus alte indemnizatii. Si ministrul Dezvoltarii, Lazslo Borbely are un salariu de 63 de mii de lei, cu 17.000 mai putin decat secretarul de stat Horia Irimia. Lider detasat este secretarul general adjunct, Gheorghe Dobre cu peste 86 de mii de lei.

The Money Channel