Ardaf si-a sporit afacerile de aproape trei ori in primul semestru, pana la 218 milioane lei

Data publicarii: 05-08-2008 | Afaceri

Compania de asigurari Ardaf, controlata de PPF Investments, si-a sporit in primul semestru primele brute subscrise cu 170%, la 218 milioane lei (59,4 milioane euro), pe fondul avansului puternic pe segmentul de asigurari auto si de proprietati, a spus un oficial al firmei.

In primele sase luni din 2007, compania inregistrase prime brute subscrise de 80,94 milioane lei.

Despagubirile platite de Ardaf in prima jumatate a acestui an s-au diminuat cu 15,54%, pana la 65,94 milioane lei, de la 76,19 milioane lei, cat platise in primele sase luni din 2007.

"In anul 2007, dupa schimbarea de actionariat si management, au fost platite despagubiri care nu fusesera achitate la timp in perioadele anterioare acestor schimbari, din cauza situatiei financiare a societatii", a mentionat directorul general adjunct al Ardaf, Adina Bacioiu.

Totodata, primele brute subscrise de Ardaf din asigurari generale pe primul semestru din acest an au depasit cu 38,13% pe cele inregistrate de societate in intreg anul 2007, de 157,34 milioane lei. 

Asigurarile generale si-au marit in primul semestru ponderea in structura portofoliului companiei, la 99,69% (217,34 milioane lei), in detrimentul asigurarilor de viata, care au generat doar 0,31% din afaceri (671.711 lei), fata de 2,37% in prima jumatate a anului trecut.

"Aceasta evolutie a fost determinata de redobandirea credibilitatii pe piata, ca urmare a platii la timp a daunelor, recastigarea increderii clientilor, brokerilor si agentilor de asigurare", a mai spus Bacioiu.

Clasa de asigurari de daune la proprietati a inregistrat cea mai rapida crestere, cu 289,47% in prima jumatate a anului, urmata de cea de asigurari de raspundere civila a autovehiculelor, care a avansat cu 270,77%.

O evolutie importanta a avut-o si clasa de asigurari de raspundere civila generala, care a crescut cu 171,33% in primul semestru, in special asigurarile de raspundere civila profesionala.

De asemenea, cresterea afisata pe clasa de asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, a fost de 102,99%, iar clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale a urcat cu 78,3%.

In structura portofoliului, segmentele cu cele mai mari ponderi sunt asigurarile de raspundere civila pentru autovehicule (71,20%) si asigurarile de mijloace de transport terestru - altele decat feroviare (20,53%). Urmeaza asigurarile de incendiu si calamitati naturale, asigurari de daune la proprietati (5,52%) si asigurarile de raspundere civila generala (2,75%).

Compania are un capital social de 72 milioane lei.

Ardaf, companie infiintata in 1992, cu sediul central in Cluj-Napoca, urmeaza a fi preluata de Generali PPF Holding, care a anuntat la sfarsitul lui iunie ca va cumpara la pachet societatile Ardaf si RAI, printr-un acord incheiat cu fondul de investitii PPF Investments, tranzactie in urma careia urma sa controleze 72,7% din Ardaf si 99,9% din RAI.

Valoarea tranzactiei este estimata la 80 milioane euro, potrivit unor surse din piata.

PPF Investments, fond de investitii cu capitaluri cehesti cu sediul in Insulele Jersey (teritoriu britanic din Canalul Manecii), a preluat in urma cu doi ani cei doi asiguratori - Ardaf si RAI (Roumanie Assurance International) pentru 40 milioane euro.

PPF Investments controleaza Ardaf prin intermediul Sabile Limited, care detine 72,75% din capitalul social, alt actionar important fiind Raiffeisen Zentralbank Austria, cu o participatie de 5,70% din actiunile asiguratorului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: