Noile norme BNR si criza mondiala nu vor duce la prabusirea pietei imobiliare

Data publicarii: 06-08-2008 | Finante-Banci

Preturile locuintelor vor mai scadea, dar piata imobiliara nu se va prabusi. Specialistii spun ca efectele crizei internationale dar si introducerea noilor reglementari BNR, nu vor crea un colaps pe piata autohtona. Sunt destui romani care vor sa cumpere case, spun analistii. Cei mai multi dintre ei - cei care lucreaza in strainatate si care nu depind de un credit bancar pentru a-si achizitiona o locuinta.
 
Site-urile specializate in tranzactii imobiliare anunta deja ieftiniri ale apartamentelor vechi. Potrivit site-ului Magazinul De Case, tarifele locuintelor din blocurile vechi s-au micsorat cu 12 procente si au ajuns la un pret mediu de 119.000 de euro. Tendinta de scadere a preturilor va continua, spun specialistii.

"Daca motivul scaderii este legat de criza internationala, probabil ca piata nu-si va reveni repede", a declarat Mihai Atanasoaiei, purtator de cuvant Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

Scaderea gradului de indatorare la 40%, prin introducere noilor norme BNR, va determina o reducere a tranzactiilor imobiliare. Creditele pentru case vor fi mai greu accesibile, iar in lipsa de clienti, preturile locuintelor vor scadea. 

"Banca nu mai da banii asa repede ca pana acum. BNR a inceput sa stranga si ea robinetul", a spus Artur Silvestri, presedinte Institutul National de Consultanta Imobiliara. 

Cu toate acestea, piata imobiliara este departe de a inregistra o prabusire, spun analistii.

"Exista o categorie de investitori care sunt locali si care nu sunt afectati de criza creditului pentru ca lucreaza unii dintre ei cu banii la punga", este de parere Silvestri. 

"Imaginati - va 1 milion si ceva de italieni-romani care aduc bani in buzunare (...). Ce a spus domnul Isarescu, sunt perfect de acord. Nu va cadea piata, va merge pe schimbari, in loc de case se vor cumpara apartamente, se reaseaza", spune Marin Crutescu, director firma materiale de constructii.

De altfel, chiar luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca noile reglementari in domeniul creditarii vor omogeniza piata imobiliara.  

Realitatea TV