BNP Paribas a raportat o scadere a profitului net cu 34% in trimestrul al doilea

Data publicarii: 06-08-2008 | International

BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a anuntat, miercuri, o scadere a profitului net cu 34%, la 1,51 miliarde euro, pe al doilea trimestru, castigurile situandu-se, totusi, peste estimarile analistilor, relateaza Reuters.

In perioada similara a anului trecut, compania inregistrase un profit net de 2,28 miliarde euro. Scaderea profitului din trimestrul II al acestui an are la baza probleme inregistrate de banca in sectorul corporativ si de investitii bancare, al carui profit a scazut la 523 milioane euro, de la 1,22 miliarde euro anul trecut.

Profitul net s-a situat peste asteptarile analistilor chestionati de Reuters, care anticipau, in medie, un rezultat de 1,48 miliarde euro.

Profitul operationat brut al BNP Paribas a scazut cu 20,8% la 2,67 miliarde euro, tot peste prognoza analistilor, de 2,63 miliarde euro.

BNP Paribas este ultima dintre marile banci din Europa care a raportat o scadere a profitului ca urmare a turbulentelor de pe piata financiara.

In timp ce bancile importante din Statele Unite, precum Merrill Lynch sau Citigroup, au anuntat pierderi substantiale in al doilea trimestru, unele dintre principalele banci europene au raportat profituri peste asteptari, linistind astfel investitorii.

Marti, rivalul BNP Paribas, banca franceza Societe Generale, a anuntat o scadere a profitului net pe al doilea trimestru cu 63%.

Banca germana Commerzbank a intrecut asteptarile, inregistrand o crestere a profitului net trimestrial cu 6,4%.

In urma cu un an, BNP Paribas a starnit ingrijorari pe piata, blocand trei fonduri de investitii din cauza crizei creditelor.

Actiunile BNP Paribas au inchis sedinta bursiera de marti in crestere, cu 4% la 61,88 euro/actiune. Actiunile bancii s-au depreciat cu aproximativ 17% de la inceputul lui 2008, in comparatie cu indicele european al sectorului bancar DJ Stoxx, care a scazut cu 29%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: