East Capital: Majorarea dobanzilor de referinta pune presiune asupra pietelor de capital

Data publicarii: 07-08-2008 | Finante-Banci

Incercarile bancilor centrale de a diminua presiunea inflationista prin majorarea dobanzilor accentueaza temerile privind cresterea preturilor si somajului, dar mai ales pune presiune asupra pietelor de capital, crede Marcus Svedberg, economist sef la East Capital.

Potrivit lui Svedberg, banciile au de facut o alegere dificila: de a creste dobanzile de referinta pentru diminuarea inflatiei sau de a scadea sau mentine constante dobanzile, pentru a determina economiile lor sa evite o scadere drastica.

"Majoritatea bancilor centrale par sa opteze pentru prima strategie - cea a cresterii dobanzilor - ceea ce accentueaza temerile privind cresterea preturilor, a ratei somajului si a incetinii cresterii economice, dar mai ales pune presiune asupra pietelor de capital", a aratat Marcus Svedberg in comunicatul trimis de catre East Capital.

In Romania, banca centrala a urcat dobanda de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale in intervalul octombrie 2008-iulie 2008, pana la 10,25%, nivelul cel mai ridicat din Uniunea Europeana.

"Faptul ca ratele dobanzilor au fost crescute in intreaga Europa de Est a avut un efect asupra pietelor si asupra comportamentului companiilor si al consumatorilor, dar e destul de probabil ca urmarile sa fie cu mult mai putin pronuntate decat in economiile dezvoltate", a precizat Svedberg.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor de investitii, specializata in pietele Est Europene de capital, cu active nete de peste 4,5 miliarde euro la data de 30 iunie 2008. Sediul central al companiei se afla in Suedia, la Stockholm, insa mai are birourile regionale in Paris, Tallinn, Moscova, Oslo, Milano, Viena si Hong Kong.

Principalele fonduri de investitii deschise administrate de East Capital sunt East Capital Russian Fund, East Capital Baltic Fund, East Capital Eastern European Fund, East Capital Balkan Fund si East Capital Turkish Fund.

Investitiile East Capital in Romania sunt de circa 96 milioane euro la data de 30 iunie 2008. Principalele investitii sunt in Petrom, Impact, SIF-uri si Amonil Slobozia.

NewsIn