C.E. lanseaza procedura de selectie a operatorilor de servicii mobile paneuropene prin satelit

Data publicarii: 07-08-2008 | IT&C

Comisia Europeana (C.E.) a lansat joi procedura de selectie pentru furnizorii de servicii de comunicatii prin satelit din Europa, precum transferul de date de mare viteza, televiziune mobila, interventie in situatii de calamitate si servicii medicale la distanta, potrivit unui comunicat al CE.

Industria de sateliti reprezinta o piata in valoare de 77 de miliarde de euro, care a inregistrat o crestere de 16% in 2007. Din acest total, numai serviciile prin satelit au generat venituri globale de aproximativ 38 de miliarde de euro. Pe aceasta piata, companiile europene reprezinta o forta importanta: industria spatiala europeana detine o cota de 40% pe pietele mondiale de fabricare, lansare si operare a satelitilor. Mai mult, trei dintre cei mai mari cinci operatori de sateliti din lume se afla pe teritoriul Europei.

Pentru prima data, operatorii de sateliti vor putea sa ofere servicii precum transfer de date de mare viteza, televiziune mobila, interventie in situatii de calamitate si servicii medicale de la distanta in cadrul unei proceduri de selectie unice la nivel european, care va inlocui cele 27 de sisteme nationale diferite. Acest lucru este posibil datorita unei noi decizii a UE cu privire la serviciile mobile prin satelit, care a intrat in vigoare in luna iulie.

Sistemele mobile prin satelit utilizeaza spectrul radio pentru a furniza servicii intre o statie terestra mobila si una sau mai multe statii situate fie in spatiu, fie la sol, in locatii fixe. Acestea au capacitatea de a acoperi portiuni vaste de teritoriu si de a ajunge in zone in care astfel de servicii nu erau, in trecut, viabile din punct de vedere economic. Noua procedura europeana de selectie le-ar putea permite companiilor sa ofere, incepand cu anul 2009, servicii fara fir (wireless) inovatoare in intreaga Europa, prin intermediul unui spectru special rezervat in acest scop.

"Serviciile mobile prin satelit prezinta un avantaj urias, si anume faptul ca pot acoperi cea mai mare parte a teritoriului UE, ajungand astfel la milioane de cetateni, dincolo de granitele nationale. Aceste servicii constituie o oportunitate fara precedent pentru toti europenii, care pot avea acum acces la noi servicii de comunicatii, si acest lucru nu doar in zonele metropolitane, ci si in regiunile rurale si in cele cu o densitate scazuta a populatiei. Pe de alta parte, insa, aceste servicii prin satelit depind de realizarea unor investitii substantiale, prin urmare este nevoie de proceduri simple si rapide, precum si de siguranta juridica pe termen lung. Din acest motiv, Comisia, in stransa colaborare cu Parlamentul European si cu Consiliul de Ministri, a pus la punct, intr-un interval record de numai zece luni, o procedura unica la nivelul UE de selectie a operatorilor de servicii mobile prin satelit interesati. Acum avem o piata unica in Europa si nu 27 de piete pentru serviciile mobile prin satelit. Din acest moment, mingea se afla in terenul companiilor din domeniu. Ma astept la o concurenta acerba intre operatorii care ofera servicii de comunicatii prin satelit, din nordul Suediei pana in sudul Spaniei. Astfel, se va crea contextul necesar pentru primele lansari de sateliti chiar in cursul anului 2009", a declarat Comisarul UE pentru Telecomunicatii, Viviane Reding.

Procedura de selectie a operatorilor de sateliti lansata de Comisia Europeana reprezinta o premiera, deoarece este vorba despre o procedura unica de selectie la nivel european. Pana in prezent, in ciuda dimensiunii transfrontaliere clare a serviciilor prin satelit, reglementarile nationale existente impiedicau crearea unei piete unice a serviciilor mobile prin satelit, deoarece statele membre erau cele care realizau selectia operatorilor. Ca urmare, existau discrepante intre diversele abordari la nivel national, precum si numeroase proceduri diferite, incertitudine juridica si un dezavantaj concurential considerabil pentru industria de sateliti din Europa.

Pentru a indeparta aceste obstacole, Comisia a propus, la 22 august 2007, pe baza competentelor sale in ceea ce priveste piata interna, o noua decizie a UE care viza organizarea unei proceduri unice de selectie a serviciilor mobile prin satelit la nivel european (IP/07/1243) Aceasta decizie a fost adoptata de Parlamentul European si de Consiliu si a intrat in vigoare la 5 iulie 2008. Decizia instituie reglementari comune la nivelul UE in ceea ce priveste utilizarea benzilor de 2 Ghz de catre serviciile mobile prin satelit. Acest lucru va simplifica si va accelera procedurile de acordare a licentelor pentru operatori, incurajand investitiile si lansarea serviciilor mobile prin satelit, si, in acelasi timp, va garanta ca aceste servicii acopera cel putin 60% din teritoriul UE. Acesta reprezinta un pas important in demersul care vizeaza acoperirea treptata a tuturor statalelor membre ale UE.

Companiile interesate pot transmite cereri Comisiei pana la data de 7 octombrie 2008. In prima etapa a procesului de selectie, se va evalua capacitatea tehnica si comerciala a candidatilor de a-si lansa sistemele la timp. Criteriile aplicate in cea de a doua etapa de selectie vor include, printre altele: viteza cu care vor fi acoperite toate statele membre, gama de servicii, inclusiv in zonele rurale, numarul de utilizatori finali deserviti si capacitatea sistemului de a indeplini obiectivele de politica publica si pe cele privind eficienta spectrului. Toate statele membre trebuie sa se asigure ca solicitantii selectati au drept de operare in tara lor. In functie de numarul de candidati, Comisia estimeaza ca procedura de selectie poate fi finalizata in prima parte a anului 2009. Primele lansari de sateliti ar putea avea loc in 2009.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: