O casa in afara tarii este mai ieftina, iar procedura de cumparare nu este dificila

Data publicarii: 08-08-2008 | Imobiliare

Cumpararea unei case este un vis tot mai greu de indeplinit pentru multi romani. Si nu din cauza procedurii, ci a preturilor care se mentin mult peste posibilititati si peste valoarea reala a proprietatilor. In schimb, in strainatate, in multe zone din Europa, dar si din Asia sau America, locuintele sunt mai ieftine decat in cartierele bucurestene, iar procedura de achizitie este simpla. Trebuie avute in vedere bugetul, locatia, utilizarea si mai ales rentabilitatea.

In Florida, doua proprietati la pretul uneia singure costa aproximativ 100,000 de euro. In Berlin, pretul unui apartament de 70 de mp este de aproape 70,000 de euro, iar in Dubai un apartament pe plaja la pretul de 100,000 de euro. In Franta, o casa in provincie se poate achizitiona cu 50,000 de euro.

De ce nu si-ar cumpara si romanii proprietati in strainatate, in conditiile in care un apartament vechi in Bucuresti depaseste cu usurinta 120 de mii de euro? Organizatorii targurilor de profil spun ca sunt din ce in ce mai multi compatrioti care isi cumpara case in strainatate si chiar vin cu oferta in acest sens. Dar, oricat de ieftina pare o locuinta in afara tarii, trebuie urmate cateva etape inainte de procedura de achizitie.

In primul rand, trebuie vizitate si cunoscute mai multe zone ale tarii respective. Se stie ca in fiecare stat exista regiuni mai scumpe sau mai accesibile.

Chiar daca vorbiti engleza, un traducator pentru limba tarii respective este util in negocierea cu reprezentantii locali, bancherii si brokeri. Urmeaza contactarea unei agentii imobiliare locale. Inainte de decizia finala, este importanta vizionarea a cat mai multe proprietati.

Trebuie sa stim cat dorim sau cat putem sa platim si daca avem nevoie de credit sau alta finantare. Trebuie analizate locatia, accesul, imbunatatirile, dar si utilizarea: alegem plaja, zona de tara sau spatiul urban. Suprafata este de asemenea importanta, in functie de nevoile viitorului proprietar.

In ceea ce priveste creditarea, indicat este sa apelati la o banca locala pentru a scuti timp. Creditul ipotecar presupune in multe state costuri initiale, platite in avans, care pornesc de la 10% din valoarea bunului achizitionat. Elemente importante de avut in vedere sunt moneda de finantare si rata de acoperire a creditului. Un aspect este randamentul investitiei. Sunt absolut necesare informatiile despre evolutia pietei imobiliare din zona de interes, precum si potentialul turistic al zonei respective.

The Money Channel