Statul nu schimba obiectul de activitate al Fondului Proprietatea deoarece activele nu sunt evaluate

Data publicarii: 08-08-2008 | Finante-Banci

Statul a respins propunea de modificarea a obiectului de activitate al Fondului Proprietatea (FP), din efectuarea de investitii financiare in "administrarea si gestionarea portofoliului", deoarece nu a fost incheiata procedura de evaluare a activelor care apartin Fondului, a anuntat vineri FP.

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), actionar majoritar al Fondului Proprietatea, a votat "impotriva" la punctul aflat pe ordinea de zi cu privire la modificarea actului constitutiv al Fondului, in cadrul adunarii generale extraordinare din 8 august, se arata in comunicat.

"Consideram ca, la acest moment, nu a fost finalizata procedura de evaluare a activelor care apartin Fondului Proprietatea, motivat de faptul ca la acest moment institutia noastra a demarat o serie de consultari cu institutiile publice implicate in portofoliul carora se afla societatile comerciale de la care au fost transmise pachete de actiuni la Fondul Proprietatea", a motivat MEF decizia de a respinge propunerea mentionata.

Ca urmare a acestor consultari, a reiesit faptul ca exista o serie de neconcordante intre valorile activelor transmise catre societate, astfel cum au fost acestea retinute in raportul de evaluare, si opinia acestor institutii cu privire la valorile acestor active, se mai spune in comunicat.

"Pentru motivele mai sus invocate, consideram ca nu este oportun ca la acest moment sa fie modificat actul constitutiv al societatii prin mentionarea expresa a numarului de actiuni indisponibilizate, apartinand statului roman, fiind necesara mai intai clarificarea aspectelor mai sus mentionate", potrivit MEF.

Directorul general al Fondului, Daniela Lulache, declarase mai devreme ca propunerea de modificarea a obiectului de activitate al Fondului Proprietatea (FP) a fost respinsa de catre actionari in cadrul adunarii generale extraordinare.

Fondul a selectat evaluatori pentru toate cele 88 de participatii din portofoliu, dupa ce joi anuntase ca firma Darian Rom Suisse SRL, care evalua deja 50 de participatii ale Fondului, a castigat licitatia pentu evaluarea ultimelor 12 participatii.

Astfel, 26 de societati din portofoliu vor fi evaluate de firma Pricewaterhousecoopers Management Consultants SRL, iar 62 de societati de catre Darian Rom Suisse SRL.

Fondul Proprietatea avea active de 14,46 miliarde lei (4,13 miliarde euro) la sfarsitul anului trecut, in timp ce capitalurile proprii erau de 14,45 miliarde lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: