Colliers: Piata rezidentiala din Bucuresti a stagnat in luna iulie

Data publicarii: 08-08-2008 | Imobiliare

Preturile de pe piata rezidentiala din Bucuresti au stagnat si in luna iulie, cand s-a inregistrat valoarea de 1.844 euro/mp, similara valorii aferente lunii mai, se arata in cea mai recenta analiza a Colliers asupra pietei imobiliare.

In luna iulie, indicele imobiliar BREI (Bucharest Real Estate Index), lansat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, a inregistrat la nivel global o crestere cu doar 10 unitati, adica sub 1%, dar la nivel de sector indicele BREI-Vechi a consemnat fluctuatii care au variat intre +8% si -6%.
 
"Asistam la a treia luna de stagnare efectiva pe segmentul apartamentelor noi. In luna iulie, ca si in lunile iunie si mai, BREI-Nou inregistreaza o valoare de 1.909 euro/mp. Aparent, piata apartamentelor noi nu a inregistrat nicio scadere de la inceputul acestui an. Totusi, pentru a revigora vanzarile scazute din timpul verii, dezvoltatorii au lansat oferte promotionale, fie oferind reduceri de pret, fie incluzand locurile de parcare in pretul apartamentului", se arata in analiza Colliers.
 
De asemenea, valoarea BREI-Vechi la nivelul Capitalei  a inregistrat o crestere de doar 1%. In evolutia individuala a fiecarui sector se observa insa schimbari mult mai dramatice.

Sectorul 1 prezinta o crestere spectaculoasa, de 8%, ajungand la nivelul de 2.250 euro/mp, fata de 2.061 euro/mp cat inregistra in luna mai. La polul opus se afla sectorul 6, care a suferit o reducere de 6% a pretului mediu/mp, atingand in aceasta luna 1.525 euro/mp. O apreciere semnificativa se observa si in sectorul 2, care ajunge la un nivel mediu de 1.685 euro/mp, cu 6% mai mult decat luna precedenta. Sectoarele 3 si 4 se confrunta cu mici deprecieri, de 1 si respectiv 2%, in timp ce sectorul 5  inregistreaza o apreciere cu 2% a pretului mediu/mp.

Fata de luna ianuarie, BREI indica, la nivel global, o crestere cu aproximativ 1%. Cu toate acestea, parcursul primei jumatati de an a inregistrat variatii intre -4% si +3% fata de valoarea de 1.826 euro/mp inregistrata in ianuarie, ajungand la un minim in luna februarie de 1.776 euro/mp si la un maxim absolut in luna aprilie de 1.888 euro/mp. Raportat la luna ianuarie a acestui an, BREI-Vechi s-a depreciat cu 4%, dupa ce a oscilat intre - 5% si + 4% in lunile precedente fata de valoarea inregistrata la inceputul acestui an. In primele 7 luni ale acestui an BREI-Nou s-a apreciat cu aproximativ 10%, crestere datorata majorarilor de pret din primul trimestru. 

Compania de consultanta imobiliara Colliers International a lansat la sfarsitul lunii mai primului indice imobiliar din Romania ca instrument de masurare a evolutiei pietei rezidentiale din Bucuresti. Potrivit Colliers, indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Capitala si reprezinta un punct de referinta in dezvoltarea profesionista a pietei imobiliare din Romania.

Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani. Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret.

NewsIn