Inflatia din iulie si productia agricola buna indica sanse mari de deflatie in august

Data publicarii: 12-08-2008 | Finante-Banci

Inflatia sub asteptari din iulie si productia agricola buna, care a dus deja la ieftiniri ale alimentelor, indica posibilitatea unei scaderi a preturilor de consum in august si a unei temperari a inflatiei pana sub prognoza BNR la finalul lui 2008, spun analistii chestionati de NewsIn.

In cursul diminetii, Statistica a anuntat ca rata anuala a inflatiei, tintita de banca centrala, s-a accentuat in a saptea luna a acestui an pana la un varf al ultimilor trei ani, de 9,04%, nivel situat insa sub estimarile analistilor, ca urmare a ieftinirii alimentelor si serviciilor, care a compensat partial majorarea preturilor la gaze si electricitate.

"Toata piata se astepta la un nivel maxim, insa ceva mai ridicat. Exista potential de reducere a preturilor in continuare inclusiv la alte grupe de produse alimentare, iar in luna august am putea asista la deflatie", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Analistul Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, crede deasemenea intr-o scadere puternica a preturilor in luna august, pe fondul unui an agricol bun.

"Inflatia pentru luna iulie a fost sub asteptarile noastre datorita preturilor la alimente. In luna august am putea vedea chiar si deflatie", a spus Dumitru.

Inflatie sub estimari la final de an, sanse mai mari de reducere a dobanzii cheie a BNR

Scaderea puternica a preturilor in perioada urmatoare ar putea duce, la finalul anului, la o inflatie chiar sub asteptarile analistilor si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior analist ING Bank, ia in calcul posibilitatea unei ieftiniri mai mari a alimentelor, ce ar avea ca efect temperarea inflatiei anuale pana sub prognoza de 6,5% a ING pentru sfarsitul acestui an.

"Probabil, ne vom schimba previziunile pentru luna august in ceea ce priveste evolutia preturilor si ne vom baza pe deflatie, iar la finalul lui 2008, e posibil sa vedem o inflatie si sub asteptari, in conditiile unei reduceri in continuare a preturilor la alimente", a spus Chidesciuc.

Evolutia economica pozitiva si in perioada urmatoare, corelata cu un pret al petrolului de aproximativ 116 dolari pe baril, sub nivelul mediu de 140 dolari/baril luat in calcul de BNR, sunt principalii factori care ar avea ca efect reducerea prognozelor pe inflatie pentru decembrie 2008, considera Lucian Anghel.

"Datele reprezinta un semnal pozitiv. In anumite conditii de evolutie a preturilor, volatilitate a monedei nationale, precum si de cerere agregata, avem sanse ca, la sfarsitul lui 2008, sa avem o inflatie sub prognoza de 6,6%", a declarat Anghel.

In aceste conditii, cresc sansele ca BNR sa reduca dobanda de politica monetara pana la finalul anului.

"In conditiile unor presiuni, banca centrala ar putea reduce dobanda cheie sub 10,25%, cat este nivelul actual", a mai spus Anghel.

BNR a modificat, la inceputul acestei luni, in crestere prognoza pentru inflatia la finalul lui 2008, de la 6% la 6,6%, in conditiile in care si-a propus o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus un punct procentual.

Noua estimare ia in calcul un nivel mediu anual al pretului petrolului de 140 dolari/baril, considerat prea ridicat de multi dintre analisti.

Leu mai slab, incetinire a exporturilor

In ceea ce priveste evolutia monedei nationale, analistii considera un nivel sustenabil situat intre 3,50-3,70 lei/euro. Cu toate acestea, am putea asista la o depreciere a leului in perioada urmatoare.

"Leul s-a apreciat nefundamentat. Inflatia si asteptarile de crestere a dobanzii s-au mai temperat. Dupa ce vedem o inflatie scazuta, moneda nationala ar putea suferi deprecieri", a declarat Ionut Dumitru.

Nicolae Chidesciuc, care vede un nivel sustenabil de 3,50-3,60 lei/euro, crede ca o depreciere a leului ar putea avea loc chiar si la inceputul lui 2009.

"Vom asista la volatilitatea leului pana la urmatoarea decizie a BNR, insa nu vad niciun motiv pentru care leul ar putea ajunge la inceputul lui 2009 cu mult sub 3,80 lei/euro. Abia atunci am putea asista la reducerea dobanzii cheie", a spus Chidesciuc.

Pe de alta parte, analistii avertizeaza ca existp mari sanse ca exporturile romanesti sa fie afectate de problemele economice din zona euro, ceea ce ar adanci un deficit comercial si asa foarte mare.

"Chiar daca datele despre deficitul comercial arata bine, perspectivele nu sunt bune. Exporturile catre zona euro vor incetini", a declarat Ionut Dumitru.

Deficitul comercial al Romaniei a continuat sa se adanceasca in prima jumatate a acestui an, fiind mai mare cu 11,3% fata de acelasi interval din 2007, in ciuda unui avans mai rapid al exporturilor fata de cel al importurilor pentru a saptea luna consecutiv.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: