Economia Gerogiei, in plin boom, poate fi lovita puternic de conflictul cu Moscova

Data publicarii: 12-08-2008 | International

Georgia are mult de pierdut din punct de vedere economic ca urmare a conflictului cu Moscova, care i-ar putea pune pe fuga pe investitorii straini si pune capat unei perioade de crestere sustinuta, relateaza AFP.

"Investitorii straini, care au jucat un rol cheie in evolutia buna a tarii, ar putea sa se sperie", a declarat, pentru AFP, analistul Trevor Cullinan, de la agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S & P).

Dupa ani de tranzitie dificila si conflicte care au succedat proclamarii independentei in 1991, Georgia inregistreaza o crestere veritabila a economiei.

Dupa "revolutia trandafirilor" din 2003, Georgia a devenit una dintre cele mai dinamice tari din fostul spatiu sovietic, iar reformele numeroase au inceput sa dea roade, fapt comentat pozitiv de institutii financiare internationale cum ar fi Banca Mondiala (BM).

Cresterea economica a depasit 10% in 2006 si 2007 si era estimata la circa 8% in acest an.

Economia Georgiei se bazeaza mai ales pe agricultura, care contribuie cu 30% la produsul intern brut (PIB), dar sunt in dezvoltare si productia industriala, constructiile si telecomunicatiile.

Amplasata intre Marea Caspica si Marea Neagra, Georgia s-a impus mai ales ca spatiu de tranzit pentru petrolul si gazele naturale din Asia Centrala spre Europa, ocolind Rusia si Iranul, ceea ce aduce Georgiei venituri importante.

De la intrarea in folosinta in 2003 a oleductului Bakou-Tbilisi-Ceyhan, Georgia este pe cale de a deveni "o platforma regionala de transport de energie", a observat analistul de la S&P, in contextul in care Gerogia nu dispune de zacaminte proprii de hidrocarburi.

In 2006, Moscova si-a suspendat legaturile aeriene, maritime, terestre si de curierat postal cu Georgia si a impus un embargo la importul unor produse.

Ratinguri mai mici

Daca Georgia a rezistat bine acestor sanctiuni, ostilitatile declansate la inceputul saptamanii trecute ii ameninta echilibrul fragil. Inflatia este accentuata, la un nivel anual de 8%, conturile publice ale Georgiei sunt deficitare, coruptia endemica, iar cea mai mare parte a populatiei este saraca.

La sfarsitul saptamanii trecute, Standard & Poor's a coborat calificativul pentru bonitatea Georgiei, barometru pentru investitori.

Rusia risca, de asemenea, sa asiste la o degradare a imaginii sale in fata investitorilor straini si la o racire a relatiilor sale comerciale cu Uniunea Europeana (UE) si cu Statele Unite, chiar daca dispune de o arma de disuasiune constand in resursele sale energetice.

Luni, agentia de evaluare financiara Ficth a anuntat, de altfel, ca a coborat ratingul a patru banci georgiene.

Astfel, Fitch a coborat calificativele ProCredit Bank si ale JSC VTB Bank de la 'BB-' la 'B+' si ale Bank of Georgia si TBC Bank de la 'B+' la 'B', ca urmare a coborarii ratingului pentru credite pe termen lung al Georgiei si a plafonului de tara la 'B+' de la 'BB-'.

NewsIn