Necesarul de forta de munca in sistemul bancar este de 6000 de persoane

Data publicarii: 13-08-2008 | Finante-Banci

Sistemul bancar din Romania s-a extins puternic in ultimii ani, iar personalul calificat in acest domeniu reprezinta o problema pentru angajator.

Necesarul de personal in sistemul bancar este de 5-6.000 de persoane doar in acest an. Si asta in conditiile in care in 2008, bancile se concentreaza mai degraba pe eficientizarea retelelor decat pe deschiderea masiva de sucursale. In anii trecuti sistemul bancar s-a extins puternic teritorial, cu 1000 de unitati in 2006 si cu 800 de unitati in 2007. In aceste consitii, piata muncii in domeniul financiar-bancar este caracterizata de lipsa personalului calificat si de o forta de munca scumpa, la care se adauga o rata de fluctuatie foarte mare.

Cresterea numarului de produse vandute pe client, o productivitate mai ridicata pe sucursala, in termeni de active generate si clienti atrasi, o mai buna calificare si loializare a personalului precum si dezvoltarea canalelor alternative de vanzare, de exemplu Internet-banking si self banking reprezinta priorotatile sitsemului bancar in acest an, potrivit unui studiu Roland Berger.

Necesarul de personal calificat in sectorul bancar pune presiune si pe salariile din acest domeniu.

In ultimii ani, salariile din sectorul financiar bancar au inregistrat cele mai mari cresteri. Potrivit ultimelor date de la Institutul National de Statistica, salariile din sectorul bancar continua sa se plaseze pe pruimil loc, cu o medie de 3.220 de lei noi. Nu trebuie sa omitem, insa, faptul ca aceasta medie cuprinde si salariile din TOP Management care ridica mult media.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: