Suma totala necesara pentru reconstructie, in urma inundatiilor, este de 500 de milioane de euro

Data publicarii: 13-08-2008 | Economie

Suma totala necesara pentru recontructia obiectivelor afectate de inundatiile din ultima perioada si pentru acoperirea pagubelor din agricultura se ridica la 500 de milioane de euro, potrivit unei prime evaluari, a declarat miercuri, in Parlament, premierul Tariceanu.

Seful Executivului a declarat ca suma va fi utilizata pentru refacerea infrastructurii de transport, de mediu, pentru refacerea si consolidarea locuintelor, acoperirea pagubelor din agricultura si pentru refacerea retelelor electrice si de comunicatii.

Potrivit raportului prezentat de premier, miercuri in Parlament, inundatiile au afectat 5.859 de locuinte, dintre care 4.086 urmeaza sa fie reparate, 228 vor fi consolidate, iar 1.545 vor fi reconstruite. Au fost inundate 8.763 de anexe gospodaresti, dintre care 1.137 au fost distruse. Au fost afectate 71 de scoli, trei dispensare medicale si opt biserici. Alte 39 de obiective sociale, precum sedii de primarii si sedii ale Politiei de Frontiera, au fost inundate.

Au mai fost afectati 37 kilometri de drumuri nationale, 330 kilometri de drumuri judetene si 1.238 de kilometri de drumuri comunale, 363 de poduri si 1.541de podetele.  

Inundatiile au mai afectat 84 de kilometri de diguri, 99 de kilometri de aparari de maluri si sase baraje. Pagubele din agricultura, silvicultura si imbunatatiri funciare sunt estimate la circa 188 de milioane de lei.

Aproximativ 27.000 de oameni au fost evacuati temporar din locuintele lor.

Premierul a precizat ca pana marti, la ora 8:00, 90% dintre persoanele afectate au primit ajutoarele de urgenta, suma totala platita pana la acest moment fiind de 8,5 milioane de lei, iar distribuirea sumelor va fi incheiata in aceasta saptamana. Valoarea totala a acestor ajutoare sociale de urgenta este de peste 9,5 milioane de lei. Fiecare persoana afectata de inundatii primeste 300 de lei, iar familiile si persoanele singure primesc in plus 300, 500 sau 800 de lei, in functie de gradul de distrugere a locuintei. Victimele inundatiilor vor primi atat materiale de constructii cat si bani pentru plata lucrarilor de constructie si de consolidare.

Tariceanu a mai spus ca experienta din anii anteriori a permis reducerea perioadei dintre data producerii calamitatilor si data la care a inceput livrarea materialelor de constructie. Astfel, in acest an, distribuirea materialelor de constructie a inceput la 15 zile de la producerea calamitatilor, spre deosebire de anul 2006, cand distribuirea a inceput la 55 de zile de la producerea calamitatilor.

Conform calendarului, toate materialele de constructii - ciment, BCA, material lemnos, fier beton - vor ajunge in localitatile afectate pana in 15 septembrie, a mai spus premierul. Valoarea estimata a materialelor de constructie este de aproximativ 57 de milioane de lei (circa 16 milioane de euro).

Tariceanu a precizat ca locuintele ce vor fi reconstruite vor avea una sau doua camere, in functie de necesitatile familiilor. De asemenea, vor fi acordate fonduri pentru plata manoperei - de la 2500 pana la 10.000 de lei pentru fiecare locuinta construita, consolidata sau reparata. Suma totala estimata este de 27 de miloane de lei. 

Premierul a precizat, referindu-se la cauzele inundatiilor, ca in unele sectoare ale raurilor Siret, Suceava, Viseu si Iza debitele au avut valori foarte mari, cu probabilitati de producere o data la 100 sau chiar la 200 de ani, care au depasit nivelurile istorice. Debitul raului Prut la intrarea in tara a avut cele mai mari valori din tot sirul de observatii hidrologice efectuate pana in prezent, depasind debitul Dunarii.

NewsIn