BNR creste dobanzile la rezervele minime obligatorii in valuta si le mentine pentru lei

Data publicarii: 16-08-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata dobanzii platita bancilor comerciale la sumele constituite in rezerve minime obligatorii in euro si in dolari, la 1,75%, respectiv 0,90%, si a mentinut dobanzile pentru rezervele constituite in lei, a anuntat, vineri, banca centrala.

Astfel, sumele constituite in rezerve minime obligatorii in euro de catre bancile comerciale vor fi remunerate de catre banca centrala cu o dobanda anuala de 1,75%, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de perioada precedenta. La rezervele minime in dolari, dobanda platita de BNR a crescut de asemenea cu 0,1 puncte procentuale, la 0,90%.

In cazul rezervelor minime obligatorii constituite in moneda nationala, dobanda oferita de banca centrala ramane la acelasi nivel, de 3,35%.

Noile dobanzi se aplica incepand cu perioada 24 iulie - 23 august 2008.

Ultima data cand BNR a modificat rata dobanzilor pe care le acorda bancilor comerciale pentru sumele constituite in rezerve minime obligatorii a fost in luna iulie, cand dobanzile au fost majorate la lei si euro si mentinute la dolari.

Bancile sunt obligate sa depuna la BNR, pana pe 23 ale lunii, 20% din pasivele in lei, respectiv 40% din pasivele in valuta, cu scadenta reziduala mai mica de doi ani, sub forma de rezerve minime obligatorii.

Pentru pasivele cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, bancile trebuie sa constituie lunar rezerve de 20% din pasivele in lei cu clauza de rambursare anticipata, in vreme ce pentru pasivele in moneda nationala fara o astfel de clauza nivelul este de 0%.

Pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, bancile trebuie sa constituie lunar rezerve de 40% din nivelul acestora, indiferent daca au sau nu clauza de rambursare anticipata.

Nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a fost modificat ultima oara in iulie 2006, de la 16% la 20%, in vreme ce nivelul ratei rezervelor la pasivele in valuta a fost majorat in martie 2006, de la 35% la 40%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: