Stresul si orele de munca peste program, direct responsabile de bolile psihice ale secolului

Data publicarii: Astazi, 18-08-2008 | HR/Cariere

Orele peste program si stresul de la locul de munca par a fi direct responsabile de bolile psihice ale secolului. Stresul poate afecta chiar si viata de familie. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii australieni, angajatii care lucreaza peste 60 de ore saptamanal, risca sa sufere de tulburari mintale, tocmai provocate de stres. Studiul a fost realizat pe un numar de peste 60.000 de angajati din companii publice si private.

La 5% dintre acestia nivelul de stres era atat de ridicat incat riscau sa sufere de serioase tulburari mintale, in timp ce 22% dintre cei care sustineau ca sunt stresati urmau un tratament psihologic. Doar 9% dintre angajati aveau un nivel moderat de stres, iar 31% spuneau ca nu au o problema. Cercetatorii au constatat totodata ca angajatii care sunt casatoriti sunt mai putin stresati decat ceilalti.

In cazul persoanelor cu un nivel de educatie mai scazut, riscul de a suferi de astfel de probleme este mult mai ridicat, arata studiul realizat de cercetatorii australieni. Cei mai afectati de stres sunt comerciantii care muncesc peste 60 de ore saptamanal, femeile care au profesiuni tehnice si barbatii care lucreaza pe un post administrativ. Barbatii care petrec la serviciu mai mult de 60 de ore pe saptamana sunt de patru ori mai predispusi riscului decat femeile.

Antena 3