Cererea clientilor va depasi capacitatea Nabucco inca de la punerea in functiune

Data publicarii: Astazi, 18-08-2008 | International

Capacitatea gazoductului Nabucco, proiectul european care ar trebui sa transporte gaz din Asia catre Europa incepand din 2013, va fi supralicitata inca din prima zi, se arata, luni, intr-un studiu asupra potentialilor cumparatori, citat de Reuters.

Sondajul, comandat de compania de administrare a Nabucco, a solicitat companiilor sa declare gradul de interes pe care il au in cazul gazoductului Nabucco.

"Comenzile ce depasesc capacitatea de livrare a gazoductului inca din prima zi de functionare, din 2013, indica o cerere imensa pentru gazul transportat de Nabucco, pe o piata ce se afla in ascensiune puternica", a declarat seful executiv al proiectului Nabucco, Reinhard Mitschek.

Proiectul ar urma sa demareze dupa stabilirea cadrului legal, fiind inca necesare aprobarea autoritatilor anti-trust din Uniunea Europana si acordul dintre statele ce vor fi tranzitate.

Actionarii Nabucco sunt grupul austriac de petrol si gaze OMV, grupul energetic ungar MOL, compania romaneasca Transgaz, firma bulgara Bulgargaz, producatorul turc Botas  si compania germana RWE. 

Gazoductul Nabucco va avea o lungime de 3.300 km, iar pretul constructiei este estimat la 7,9 miliarde euro.

NewsIn