Actionarii Bancorex trebuie sa ceara bani in instanta doar de la AVAS, sustine BCR

Data publicarii: 19-08-2008 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana considera ca AVAS, in baza"Ordonantei BCR", este cea care trebuie sa se judece cu Asociatia Actionarilor Bancorex, care cere, printr-un proces, 0,4% din suma reactualizata a rezervelor pentru credite, rezerve cedate AVAS si BCR de catre Bancorex, sustine BCR in instanta.

Precizarile BCR au fost facute in dosarul in care Asociatia Actionarilor Bancorex (AABX) a dat in judecata statul si Banca Comerciala Romana. Dosarul a fost inregistrat, pe 25 aprilie, la Sectia a VI-a Comerciala a Tribunalului Bucuresti, iar urmatorul termen de judecata este pe 5 septembrie.

Astfel, BCR sustine, in cererea de respingere a actiunii AABX impotriva sa ca "dispozitiile din OUG 85/2004 stipuleaza imperativ ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se subroga in drepturile si obligatiile BCR si reprezinta statul, in calitate de garant, in toate procesele si cererile cu care sunt sau vor fi investite instantele judecatoresti ori arbitrale in legatura cu angajamentele, raspunderile, daunele directe sau indirecte, precum si orice alte obligatii ori pretentii, prezente sau viitoare, izvorate din activitatea desfasurata de Banca Romana de Comert Exterior-Bancorex pana la momentul radierii acesteia din registrul comertului". Banca Comerciala Romana explica, astfel, ca AVAS a preluat toate procesele in care BCR a fost, este sau va fi implicata din cauza activitatii Bancorex si toate daunele pe care ar trebui sa le plateasca in urma proceselor.

In Ordonanta pentru finalizarea privatizarii BCR, data in 2006, numita si "Ordonanta BCR" este prevazut ca statul roman va plati, pana la 31 decembrie 2013, un maximum de 1,8 miliarde euro, pentru viitoarelor procese in care este implicata BCR, ca urmare a activitatii Bancorex.

Totodata, Banca Comerciala Romana motiveaza ca fostii asociati ai Bancii Romane de Comert Exterior si-au pierdut calitatea de actionari  in momentul fuziunii BCR-Bancorex, pentru ca Bancorex a fost preluata de catre BCR cu un capital negativ de minus 5.374.156 milioane lei vechi. "La data radierii Bancorex la Oficiul Registrului Comertului, actionarii acestei banci au incetat sa mai detina actiuni, prin efectul dizolvarii prin fuziune si nu au primit titluri noi la societatea absorbanta", explica BCR.

Asociatia Actionarilor Bancorex, cea care le-a intentat proces AVAS-ului si BCR-ului, este formata din fosti actionari minoritari ai Bancorex care detineau impreuna aproximativ 0,4% din capitalul bancii si care cer in instanta de la AVAS si BCR 0,4% din suma reactualizata a provizioanelor constituite in 1999, cand Bancorex a fuzionat prin absorbtie cu BCR. Din AABX face parte si fostul director al bancii, Razvan Temesan, principalul acuzat de devalizarea Bancorex.

Bancorex (numita Banca Romana de Comert Exterior, inainte de 1989), cea mai mare banca din Romania din punct de vedere al activelor si al creditelor, a incetat sa mai functioneze in 1999. Banca, ajunsa falimentara, a fost absorbita de BCR in acelasi an, in urma pierderilor de aproape doua miliarde de euro cauzate de creditele neperformante. Prejudiciul produs prin falimentarea bancii a fost de ordinul zecilor de mii de miliarde de lei. In 1999, populatia retragea masiv din depozitele bancii, iar in luna mai 1999 s-a ajuns la lichidarea a doua treimi din depozitele populatiei, respectiv 900 miliarde de lei si 106 milioane de dolari, transferate la BCR, la 14 mai 1999, prin Ordonanta de Guvern.

Dupa falimentul Bancorex in 1999, au fost deschise dosare penale pe numele celor considerati vinovati de falimentarea bancii, printre care se numara fostul director al bancii Razvan Temesan, alaturi de Ana Capetti, Mirela Fako, Grigore Maimut, fosti directori ai Bancorex - Sucursala Lipscani. Pentru majoritatea inculpatilor, Curtea Suprema a decis incetarea dosarelor, din cauza prescriptiei faptelor.

NewsIn