BNR ar putea aproba forma finala a regulamentului de creditare pana la sfarsitul saptamanii

Data publicarii: 20-08-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea aproba forma finala a regulamentului referitor la creditarea populatiei pana la sfarsitul acestei saptamani, in urma unei intalniri a Consiliului de Administratie al bancii centrale, au declarat surse din piata bancara.

Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior", in cazul in care nu pot atesta continuitatea acestora.

Conform proiectului initial, bancile ar trebui sa realizeze de asemenea un stress test, prin care sa ia in evalueze capacitatea de rambursare a creditului in cazul fiecarui client, luand in calcul cele mai aspre conditii de creditare din ultimele 18 luni.

La sfarsitul lunii trecute, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara ca stress-testele propuse de BNR in regulamentul pentru creditarea populatiei vor fi aplicate unor grupe de clienti, stabilite dupa venituri, si nu fiecarui client in parte, asa cum proiectul prevedea initial.

In 4 august, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizase ca banca centrala va prezenta "in urmatoarele doua saptamani" forma finala a regulamentului privind reducerea riscului pentru creditarea populatiei.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental a depasit constant 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: