Vosganian: Cresterea economica a Romaniei a fost de 8,6% in primul semestru

Data publicarii: 21-08-2008 | Economie

Economia Romaniei a crescut cu 8,6% in primul semestru din 2008, in conditiile in care in trimestrul al doilea avansul produsului intern brut (PIB) a fost de aproape 9%, un record al perioadei de tranzitie, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Cresterea economica nu a mai atins acest nivel din perioada comunista, insa nu putem face o comparatie cu cifrele de atunci, deoarece se foloseau alti indicatori", a explicat Vosganian.

Pana in 2012, produsul intern brut al Romaniei ar putea ajunge la 250 miliarde euro, de la aproximativ 121 miliarde euro (404,7 miliarde lei) anul trecut.

"Pana in 2012, Romania va intra in prima jumatate a tarilor europene ca dimensiune a produsului intern brut. Pana in 2020 vrem sa ajungem la un PIB de 440-450 miliarde euro, fiind in primele 9-10 tari din UE", a mai spus Vosganian.

Institutul National de Statistica (INS) va anunta datele estimate despre cresterea economica in trimestrul II si in semestrul I din 2008 pe 1 septembrie.

In trimestrul I, economia Romaniei a crescut cu 8,2%, la 86,745 miliarde lei (23,5 miliarde euro).

Ministrul economiei si finantelor a reamintit, joi, ca investitiile straine directe in Romania ar putea depasi "pragul psihologic" de 10 miliarde euro in 2008, acoperind deficitul de cont curent intr-o masura semnificativ mai mare fata de anul trecut.

El declarase in urma cu o saptamana ca in primele cinci luni ale anului, "am primit 4,2 miliarde euro investitii straine directe, in conditiile in care nu am avut decat o singura privatizare notabila - a Electrica Muntenia Sud". "Daca lucrurile continua asa, vom putea depasi un prag psihologic de 10 miliarde euro investitii straine directe pe acest an", mentiona Vosganian.

Potrivit datelor publicate de banca centrala, investitiile straine directe aproape ca s-au dublat in primele cinci luni din acest an fata de aceeasi perioada din 2007, ajungand la 4,114 miliarde euro, valoare care a acoperit aproape doua treimi (63%) din deficitul de cont curent, fata de 36% in intervalul ianuarie-mai al anului trecut.

NewsIn