Numarut taxelor parafiscale s-a redus la 115, de la 278 la inceputul anului

Data publicarii: 21-08-2008 | Finante-Banci

Numarul taxelor parafiscale s-a redus in prezent la 115, organizate in 16 domenii parafiscale, dupa excluderea din acest segment de taxe a celor care tin atat de domeniul public, cat si de cel privat, a spus ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

In februarie, ministrul declara ca, la ultimul "recensamant" intocmit de Banca Mondiala cu privire la parafiscalitate, Romania figura cu 385 astfel de legi si ca, intre timp, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a reusit sa abroge 107 dintre acestea, reducand astfel la 278 numarul legilor parafiscale.

Vosganian a precizat ca, printre taxele excluse, se numara veniturile din chirii, caietele de sarcini de la licitatii, dar si taxele de doctorat, care sunt colectate atat de universitati de stat, cat si de cele private.

Printre cele 278 de asa zise "taxe parafiscale" inca in vigoare in februarie se numarau biletele de metrou, biletele de intrare la Palatul Brukenthal sau la Muzeul Taranului Roman, taxele privind eliberarea de documente pentru stagiile efectuate in stranatate, taxe privind evaluarea si acreditarea institutiilor de invatamand particular, taxe pentru eliberarea documentelor privind conformarea ca medic si farmacist, contributia pentru inscrierea copiilor la gradinita, taxe pentru licenta nepromovata si tarife pentru expertizarea diamantelor introduse in tara, potrivit declaratiilor din acel moment ale ministrului.

In privinta Registrului fiscal, a carui finalizare era programata initial pentru luna mai, Vosganian a spus ca data a fost amanata dupa verificarile facute de MEF, pe baza datelor primite de la autoritatile implicate.

"Ministerul Economiei si Finantelor a primit nivelele de taxe de la toate autoritatile si a trebuit sa faca verificari in privinta taxelor parafiscale, ceea ce a dus la o prelungire a punerii la punct a registrului fiscal", a mai spus Vosganian.

Registrul va cuprinde impozitele si taxele administratiilor, agentiilor guvernamentale - precum cele de reglementare in sectorul energiei sau in domeniul nuclear - si autoritatilor care nu sunt in subordinea Guvernului - Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sau primarii.

NewsIn