Mai multi oameni traiesc sub pragul saraciei decat se estima anterior, potrivit Bancii Mondiale

Data publicarii: 27-08-2008 | International

Banca Mondiala a anuntat marti ca, in tarile emergente, exista mai multi oameni ce traiesc intr-o saracie extrema decat se estima anterior si a ajustat plafonul de masurare a saraciei, recunoscut la nivel mondial, de la 1 dolar/zi la 1,25 dolari/zi, relateaza Reuters.

Institutiile ce se ocupa cu combaterea saraciei au anuntat ca 1,4 miliarde de oameni, un sfert din populatia globului, traiau in 2005 in conditii extreme de saracie, cu un venit de mai putin de 1,25 dolari/zi, in cele mai sarace 20 de tari ale lumii. Anul trecut, Banca Mondiala anuntase ca numarul persoanelor cu un venit sub nivelul anterior, de 1 dolar/zi, este de 1 miliard.

Noile cifre ar putea accentua presiunile asupra marilor tari donatoare, pentru a lua masuri mai drastice de combatere a saraciei mondiale, dar si asupra tarilor emergente, pentru a implementa politici mai eficiente de ajutoare a persoanelor sarace.

Cu toate acestea, noile estimari arata progresele facute in ajutorarea saracilor in ultimii 25 de ani. In 1981, 1,9 miliarde persoane traiau cu un venit mai mic de 1,25 dolari/zi.

Noile estimari se bazeaza pe statistici reactualizate ale preturilor la nivel mondial, iar revizuirea plafonului de saracie arata ca, in tarile emergente, costul traiului este mai mare decat se credea. Datele au fost centralizate in urma rezultatelor a 675 de sondaje din 116 tari.

"Aceste noi estimari reprezinta un progres major in ceea ce priveste masuratorile saraciei, pentru ca sunt bazate pe date mai bune ale preturilor, pentru a ne asigura ca plafoanele de saracie sunt comparabile intre tari", a declarat directorul grupului de cercetare pentru dezvoltare din cadrul Bancii Mondiale, Martin Ravallion.

Chiar daca in tarile in curs de dezvoltare traiesc mai multi saraci decat se estima, noul economist sef din cadrul Bancii Mondiale, Justin Lin, sustine ca tinta Natiunilor Unite, de a injumatati numarul de persoane sarace pana in 2015, poate fi atinsa.

Cu toate acestea, excluzand China din calculele generale, tintele ONU nu vor fi intrunite, a mai spus Lin.

Datele Bancii Mondiale arata ca numarul persoanelor care traiesc sub limita saraciei, de 1,25 dolari/zi, a scazut timp de aproape 25 de ani. la 26% in 2005, fata de 52% in 1981, un declin mediu de circa 1% pe an.

NewsIn