Credit Europe Bank a decis majorarea capitalului social de peste doua ori, la 675 milioane lei

Data publicarii: 27-08-2008 | Finante-Banci

Actionarii Credit Europe Bank, controlata de grupul turc Fiba, au decis majorarea capitalului social al bancii cu 375 milioane lei, pana la 675 milioane lei (189 milioane euro), au declarat reprezentantii bancii.

Actionarii Credit Europe au hotarat sa majoreze capitalul social la ultima adunare generala (AGA) din 20 august, iar banii vor fi folositi "pentru a sustine portofoliul de credite, pentru achizitia Credit Europe Leasing IFN si Credit Europe Ipotecar IFN si pentru intarirea nivelului de capitalizare".

Majorarea presupune doua componente, prima constand in conversia a trei credite subordonate, in valoare totala de 150 milioane lei, in aport la capitalul social, iar a doua componenta a majorarii este un aport in numerar, in valoare de 225 milioane lei.

Majorarea s-a efectuat prin emiterea unui numar de 174,4 milioane de noi actiuni, cu valoarea nominala de 2,15 lei.

In prezent, Credit Europe Bank are ca actionar majoritar societatea Credit Europe Bank NV, cu sediul in Olanda, care detine 89,8% din capital. Credit Europe Leasing IFN are 1,11% din actiuni, in timp ce alti actionari detin 9,09% din capital, potrivit informatiilor publicate pe pagina de internet a bancii.

In aceeasi sedinta, actionarii au numit un nou membru in cadrul conducerii bancii, "fiind numit ca reprezentant al actionarului majoritar al bancii, Credit Europe Bank N.V.".

In prezent, conducerea bancii este asigurata de un board compus din sapte membri, presedinte fiind Tamer Ozatakul, au mai declarat reprezentantii Credit Europe Bank Romania.

Actionarii Credit Europe Bank au mai decis sa modifice conditiile de cumparare a unei participatii la Credit Europe Ipotecar IFN, in valoare de 73,08 milioane lei. Dupa preluarea participatiei, Credit Europe Bank va detine 99,99% din capitalul Credit Europe Ipotecar IFN.

Actionarii Credit Europe Bank au hotarat si preluarea unei alte companii din grup, Credit Europe Leasing IFN SA (care este la randul sau actionar al bancii), prin cumpararea unei participatii de 99,99965% din capitalul social.

"Actionarul majoritar al bancii a decis sa consolideze toate operatiunile grupului din sectorul financiar din Romania sub detinerea Credite Europe Bank", au mai spus reprezentantii bancii.

Actualul actionar majoritar al Credit Europe Leasing IFN este Credit Europe Bank NV, companie controlata de Fiba Holding din Turcia. Holdingul Fiba are sediul la Istanbul si este controlat de familia özyegin.

Credit Europe Bank NV, cu sediul in Olanda, are subsidiare - in afara de Romania - in Rusia, Ucraina si Elvetia si sucursale in Germania, Belgia si Malta. Compania mai are birouri reprezentative in Turcia si China.

Fiba a vandut, in 2006, 46% din actiunile Finansbank Turcia celei mai mari banci grecesti, National Bank of Greece, care a preluat, in urma tranzactiei, si marca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: