In 2008, sase banci din Romania s-au confruntat cu atacuri pe internet

Data publicarii: 28-08-2008 | Finante-Banci

Statisticile arata ca de la inceptul anului, sase banci din Romania s-au confruntat cu tentative de frauda prin intermediul sistemului informatic. Clientii primesc mesaje prin care li se solicita datele personale pentru accesarea unor produse, insa acestea sunt folosite de fapt pentru golirea conturilor bancare.

Topul intocmit de specialisti arata ca de la inceputul anului, clientii Raiffeisen au fost supusi celor mai multe atacuri informatice, cinci la numar. Nu au fost scutiti de neplaceri nici clientii BRD, Bancpost sau BCR.

Detinatorii de conturi bancare au primit sute de mailuri in care erau informati ca banca a introdus un nou serviciu, obligatoriu pentru toti clientii. Li se solicita scrierea datelor personale si dezvaluirea numarului de cont sau a codului PIN. Daca totul decurgea conform planului facut de infractori, banii dispareau imediat din conturi.

"In niciun caz nu ti se cer astfel de date prin astfel de mijloace (...) banca are alte mijloace de a comunica cu adevaratii clineti (..) Daca am citit acel mail este bine sa ne asiguram ca banca ne-a blocat contul, cardul", a declarat editorul Money Channel, Sorin Barariu.

Pe langa atacurile informatice, bancherii se confrunta si cu un numar mare de fraude realizate prin intermediul cardurilor. Cea mai utilizata metoda este clonarea acestor instrumente electronice de plata prin intermediul unor cititoare de card sau prin camere montate de hoti la bancomate. In incercarea de a combate furtul banilor, bancile au aplicat cardurilor pe langa banda magnetica si un cip, unde informatia este criptata.

In prezent in Romania, 70% din bancomate si 35% din aparatele comerciantilor au implementata tehnologia de citire a cardului cu cip. Din pacate, doar trei banci au lansat pe piata aceste carduri cu un grad mai mare de securitate.

Realitatea TV