Notarii publici sustin ca percep un singur onorariu pentru tranzactiile in leasing imobiliar

Data publicarii: 29-08-2008 | Imobiliare

Uniunea Notarilor Publici (UNNPR) sustine, intr-un comunicat publicat joi, ca beneficiarii unui imobil in leasing care vor sa-l cumpere nu sunt taxati de doua ori, pentru ca se percepe un singur onorariu la pretul declarat, care contine ratele de leasing achitate, cumulate cu valoarea reziduala.

Comunicatul Uniunii Notarilor vine ca reactie la o declaratie facuta mai devreme, intr-o conferinta de presa, de reprezentantii ai societatilor de leasing, care acuzau notarii de dubla taxare.

Astfel, potrivit UNNPR, cand se incheie un contract de leasing imobiliar, notarul public nu intervine in nici un mod la perfectarea acestuia, iar contractul de leasing se incheie intre locator (societatea de leasing) si beneficiar.

"La finalul perioadei de leasing, beneficiarul are de ales intre a plati valoarea  reziduala si a cumpara imobilul, sau a nu achita valoarea reziduala, imobilul ramanand in proprietatea locatorului", se arata in comunicatul Uniunii Nationale a Notarilor Publici.

Daca beneficiarul hotaraste sa cumpere imobilul, atunci se va prezenta impreuna cu locatorul la notarul public unde va perfecta contractul de vanzare-cumparare in forma autentica, se mai spune in comunicat.

In aceasta situatie, notarul public va percece onorariul exact ca la orice alt contract de vanzare-cumparare, raportat la pretul declarat si evaluarea facuta  bunului potrivit Codului Fiscal in vigoare si nu reprezinta o "dubla taxare".

Reprezentantii Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB) au declarat joi dimineata ca, in cazul unui contract de leasing imobiliar, clientul plateste taxe notariale de doua ori - la valoarea de intrare (initierea contractului) si la transferul proprietatii.

"Notarii refuza sa recunoasca faptul ca un contract de leasing financiar este un contract de creditare si transforma acest contract in doua contracte de vanzare-cumparare pe care le taxeaza separat. Nu poti taxa un contract de leasing la initierea finantarii si la finalul finantarii", a spus secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.

NewsIn