Piata locuintelor noi de pe litoralul bulgaresc, in cadere libera

Data publicarii: 31-08-2008 | Imobiliare

Lipsa cererii face ca multe dintre imobilele noi scoase la vanzare in zonele turistice din Bulgaria sa nu aiba cumparatori, deoarece strainii fac tot mai putine achizitii, noteaza Cotidianul.

Vanzarile de locuinte de vacanta in statiunile bulgaresti de la Marea Neagra si in cele montane au scazut cu 40% in prima jumatate a anului 2008, comparativ cu 2007, conform unui studiu realizat de agentia Bulgarian Properties si preluat de AFP. Potrivit unuia dintre agentii imobiliari citati de AFP, Dobromir Ganev, printre cauzele acestui declin al pietei se numara criza financiara din tarile vestice, unde se gaseau clienti pentru casele din Bulgaria in conditiile in care multi dintre acestia erau englezi si irlandezi, problemele de infrastructura, dar si faptul ca in Bulgaria s-a construit foarte mult. De altfel, conform lui Lachezar Iskrov, presedintele Asociatiei agentiilor imobiliare din Bulgaria, numarul proprietatilor scoase la vanzare in acest an s-a dublat comparativ cu 2007.

Vanzarea proprietatilor este deja o problema dat fiind ca in acest an este o criza de cumparatori. Conform lui Dobromir Ganev, pentru 20-30% dintre proprietatile din zona de coasta a Bulgariei va fi foarte dificil sa se gaseasca un cumparator in urmatorii doi ani. Vanzarile slabe au afectat si preturile, care sunt in scadere. Interesant este si faptul ca proprietati concepute ca hoteluri sunt acum scoase la vanzare ca locuinte de vacanta. Daca anul trecut preturi de 1.000 de euro/metru patrat construit erau considerate rezonabile, acum s-a ajuns ca unele proprietati din zona de sud a litoralului bulgaresc sa fie scoase la vanzare la preturi care pornesc de la 500 de euro/mpc.

O problema pentru piata locuintelor din zona litoralului bulgaresc o constituie si faptul ca bulgarii aleg tot mai mult sa mearga in vacanta in strainatate, mai ales ca tendinta se manifesta chiar in aceasta perioada, in care preturile locuintelor din aceasta zona au scazut drastic.

Numarul bulgarilor care si-au petrecut vacanta in strainatate a crescut in acest an cu 42%. Destinatiile preferate ale acestora sunt Grecia si Turcia. Conform autoritatilor bulgare, peste un milion de bulgari au vizitat Grecia si Turcia in primele cinci luni ale acestui an.

Cotidianul