CNP: Cresterea economica va fi de 9,1% in 2008 si nu va cobori sub 6% pana in 2013

Data publicarii: 25-09-2008 | Economie

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in urcare cu 2,6 puncte procentuale estimarea pentru cresterea economica a Romaniei in acest an, la 9,1%, apreciind ca, pana in 2013, avansul produsul intern brut nu va cobori sub 6%, potrivit prognozei preliminare de toamna.

Astfel, CNP estimeaza ca PIB-ul nominal va ajunge, in acest an la 505 miliarde lei, de la 404,7 miliarde lei in 2007, mai arata raportul publicat joi.

Pentru 2009, prognoza oficiala a fost, de asemenea, revizuita in sus, la 6,5%, de la un nivel anterior de 6,1% prevazut in prognoza de primavara. Cresterea economica se va tempera treptat in intervalul 2010 - 2013, plafonandu-se, in ultimii doi ani ai perioadei, la 6%, mai prevede prognoza CNP.

Ministrul economiei si finantelor a anuntat aceste previziuni pentru cresterea economica inca de miercuri, in cadrul unei conferinte de presa.

"In prezent, economia Romaniei inregistreaza cei mai buni parametri din istoria sa moderna. Iar daca in 2009 vom inregistra o crestere economica de 6,5%, nu inseamna o prabusire, sau hard landing (aterizare fortata n.r.), cum se vehiculeaza, ci tot un avans al economiei. Nimeni nu creste cu 9% tot timpul", a declarat Vosganian.

In primul semestru al acestui an, avansul PIB a fost de 8,8%, nivel record al perioadei postcomunista pentru Romania, iar anul trecut economia Romaniei a crescut cu 6%.

Romania inregistreaza un ritm alert de crestere economica intr-un context economic mondial de stagnarea sau chiar recesiune in cazul unora dintre statele dezvoltate.

Recent, Comisia Europeana si-a revizuit in scadere estimarile pentru cresterea economica din cele 15 tari care folosesc moneda unica europeana, pana la 1,3% fata de 1,7%, nivel estimat in aprilie. In 2007, produsul intern brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 2,6%.

CE a avertizat ca si noile estimari ar putea fi prea optimiste, iar datele publicate arata ca Germania, cea mai mare economie a blocului, este in recesiune, dupa ce PIB-ul a scazut pana la 0,2% in perioada iulie-septembrie.

Spania, unde se accentueaza problemele de pe piata imobiliara, va intra, de asemenea, in recesiune, in a doua jumatate a anului, la fel ca si Marea Britanie, mai estimeaza Comisia Europeana. Atat Franta, cat si Italia, ale caror economii au inregistrat o temperare de 0,3% in trimestrul al doilea, vor stagna in trimestrul al treilea.

NewsIn