Ghetea: exista un blocaj tehnic pe piata creditelor, generat si de nehotararea clientilor

Data publicarii: 17-10-2008 | Finante-Banci

Pe piata creditelor exista in prezent un blocaj de ordin tehnic, determinat si de "un anumit grad de nehotarare a clientilor", in asteptarea noilor norme de creditare ale BNR, dar bancile sunt dispuse in general sa dea imprumuturi, a spus presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

"Vedem un anumit grad de nehotarare care exista acum si la nivel de clienti. Pe de alta parte, normele de creditare ale populatiei sunt in curs de avizare la BNR si nu exista din partera bancilor o graba in aplica modificarile", a declarat Ghetea.

"Cred ca, pe partea de creditare, asistam in aceasta perioada la o incetinire de ordin tehnic", a adaugat el.

Vicepresedintele ARB si presedinte al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu, considera ca, in multe cazuri, refuzul bancilor in a acorda un credit este justificat si de lipsa anumitor documente din dosarele depuse de clienti.

"In cazul unora dintre clienti, ar putea lipsi anumite documente solicitate. Clientii spun ca au adus tot, dar in multe cazuri nu este asa", a spus Oprescu.

Insa seful ARB crede ca piata "se va dezgheta", in conditiile in care euforia consumului va reveni inaintea sarbatorilor de iarna, iar pe piata imobiliara, problema locuintelor este departe de a fi rezolvata.

Ghetea a adaugat ca, in prezent, nu exista o masa critica de informatii pe baza careia sa se poata trasa o tendinta clara a creditului in Romania.

Reprezentantii ARB sunt de acord, insa, cu opinia formulata si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a spus ca viteza de crestere a creditului va incetini in Romania, dar spun ca ramane de vazut cu cat va incetini creditarea.

Marti, guvernatorul BNR a declarat ca viteza de crestere a creditului se va tempera in viitor probabil pana la un ritm anual de 25-30%, de la 50-60% in ultimele luni.

In ultimele doua luni din vara, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august, pe fondul discutiilor despre noul regulament de creditare al bancii centrale, publicat la sfarsitul lui august.

Referitor la strategiile bancilor pentru perioada urmatoare, Sergiu Oprescu spune ca acestea sunt reanalizate in prezent si nu exclude o incetinire a ritmului de dezvoltare.

"Fiecare banca este in perioada in care analizeaza bugetul. E foarte normal sa luam informatiile despre ce se intampla in prezent in piata si sa le introducem in planurile de afaceri. Impactul crizei internatuionale depinde de planurile fiecaruia. Incetinirea ritmului de dezvoltare a bancilor este posibila ca efect, dar unii pot vedea inclusiv oportunitati", a mai spus Oprescu.

NewsIn