Un roman a castigat procesul intentat unei banci pentru ca i-a marit dobanda

Data publicarii: 23-10-2008 | Finante-Banci

Un profesor de istorie a castigat procesul pe care l-a intentat unei banci pentru ca aceasta i-a majorat discretionar dobanda la un credit, invocand doar "conditiile pietei", noteaza Cotidianul. Baza legala a procesului - Legea 193/2000.

Clientii bancilor pot ataca in justitie, cu sanse reale de reusita, celebra clauza contractuala care permitea bancilor sa majoreze oricand si oricum dobanda la creditele existente deja in sold. O demonstreaza o decizie a Judecatoriei Buzau potrivit careia clauza standard prin care banca "isi rezerva dreptul de a majora dobanda in functie de conditiile pietei" este abuziva, intrucat este prea vaga si nu prezinta clientului "un motiv intemeiat" pentru respectiva majorare.

Decizia este definitiva si irevocabila in contextul in care tribunalul a respins recursul bancii. Reclamatia care sta la baza acestei decizii potential istorice a fost facuta de catre profesorul de istorie Valeriu Nicolae din Buzau si Oficiul pentru Protectia Consumatorilor impotriva sucursalei Bancii Romanesti din localitate.
Pe langa faptul ca a desemnat ca abuziva clauza contractuala, instanta a obligat Banca Romaneasca la rezilierea contractului incheiat cu Nicolae si la plata cheltuielilor de judecata. De asemenea, reclamantul va achita integral creditul fara plata comisionului de rambursare anticipata. Peripetiile reclamantului sunt prezentate pe larg in sentinta civila emisa de instanta buzoiana. Argumentatia completului, precum si evolutia relatiei dintre Valeriu Nicolae si Banca Romaneasca sunt relevante pentru sistemul bancar autohton in general, in ciuda faptului ca este vorba despre o suma relativ mica: un credit de nevoi personale cu o valoare de aproximativ 2.300 de euro.

"Instanta constata ca, fara putinta de tagada, clauza inserata la articolul 7 pct.2 din contract constituie o clauza abuziva in sensul legii, aceasta incalcand prevederile art. 4 din Legea nr. 193/2000", arata sentinta civila data de Judecatoria Buzau.

"Caracterul flagrant abuziv al acestei clauze, precum si aplicarea cu rea-credinta a acesteia sunt ilustrate, in acest caz particular, de modalitatea in care s-a derulat acest contract. Pana la data de 17.04.2007 platise, peste obligatiile de plata ce-i reveneau, suma cumulata de 13,04 euro; cu toate acestea, la aceeasi data figura, in evidentele bancii, cu o restanta de 0,38 euro. Fata de starea de fapt expusa anterior, inseamna ca imediat dupa ce i-a majorat dobanda la 10%, aceasta i-a fost, inca o data, majorata la 11,50%, ceea ce a facut sa creasca valoarea obligatiei lunare de plata. Oricum, in punerea in aplicare a clauzei abuzive care permitea majorarea dobanzii, banca a incalcat in mod manifest prevederile contractuale. Daca la prima majorare, a fost notificat, nu a fost insa chemat sa semneze un nou grafic de rambursare, astfel cum dispune art. 3.3 din contract. De asemenea, din interpretarea textului contractual anterior invocat, reiese ca acest contract se poate considera modificat (in sensul ca imprumutatului ii revine o alta obligatie de plata decat cea initial stabilita) doar in momentul in care ambele parti contractante au convenit asupra unui nou grafic de rambursare, semnandu-l.

Prin urmare, aceasta modificare a dobanzii nu-i este opozabila, insa a fost nevoit sa o achite datorita reglementarilor interne ale bancii, in aceasta maniera evitand aplicarea unor sanctiuni cu repercusiuni grave asupra sa: penalitati, introducerea in Biroul de Credit si imposibilitatea contractarii altui credit, rezilierea acestui contract cu obligarea la rambursarea anticipata imediata a soldului etc. Ulterior, banca a modificat din nou dobanda, majorand-o de la 10 la 11,50% , fara sa-l notifice in acest sens si fara a semna un nou grafic de rambursare. Atitudinea bancii manifestata prin inserarea acestei clauze abuzive coroborata cu modalitatea de punere in aplicare a acestei prevederi contractuale (fara a respecta macar clauzele stipulate de aceasta in contract, majorarea intr-un timp foarte scurt a dobanzii cu 1,75 procente, in conditiile in care in prezent acorda credite in euro pentru nevoi personale cu o dobanda de 8,5%) atrage raspunderea contraventionala a acesteia", precizeaza decizia judecatoreasca.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: