Surse BNR: Noul guvern va fi obligat sa urce cota unica la 19% pentru a face fata crizei

Data publicarii: 14-11-2008 | Finante-Banci

Noul executiv de dupa alegeri va trebui sa creasca in 2009 toate taxele, inclusiv cota unica, la nivelul de 19%, pentru a face fata crizei care va afecta economia romaneasca, in conditiile diminuarii productiei si a cresterii somajului, au declarat surse din BNR.

Potrivit reprezentantilor BNR, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depasi 3% din PIB in 2008.

"Vom solicita o crestere a nivelului taxelor in 2009, cel mai probabil la 19%, pentru ca va fi aproape imposibil sa mai mentinem deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, din cauza crizei economice care va afecta Romania si a cresterii cheltuielilor bugetare", au precizat surse din banca centrala.

In prezent, cota unica din Romania este de 16%, iar o eventuala majorare la 19% ar duce-o la nivelul celei din Slovacia, tara care va intra in zona euro de la 1 ianuarie 2009.

BNR ar putea recomanda si impozitarea terenurilor agricole

Potrivit calculelor bancherilor centrali, se impune, de asemenea, cresterea impozitului pe terenuri si pe cladiri, iar introducerea taxelor pe terenurile agricole, la nivelul tarilor UE, ar putea ajuta la reformarea agriculturii.

"Foarte multi dintre cei care nu-si lucreaza terenurile vor fi nevoiti sa vanda si astfel se va ajunge la comasarea terenurilor", au explicat reprezentantii BNR.

Analistii avertizeaza ca scaderea productiei, coroborata cu cresterea somajului, va avea un impact semnificativ asupra bugetului in 2009, prin reducerea incasarilor si majorarea cheltuielilor sociale.

Analistul economic Ilie Serbanescu mizeaza tot pe o modificare a cotei unice si spune ca este nevoie de o "revolutionare a sistemului fiscal, pentru a incuraja dezvoltarea economica si a descuraja consumul".

"Noul guvern ar trebui sa mareasca si cota unica si TVA-ul, iar modificarea cotei unice este foarte simpla, pentru ca nu exista cota unica in Romania. Nu poti spune ca revii la impozitarea regresiva daca schimbi cota unica de impozitare. In plus, ar trebui eliminat impozitul pe dobanzi, pentru incurajarea economisirii", a spus Serbanescu, pentru NewsIn.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, nu exclude si o crestere a TVA, pe langa majorarea cotei unice de impozitare, in 2009.

"La cum arata situatia in acest moment, cu presiunea foarte mare pe deficit si in contextul economic international, este inevitabila cresterea unei taxe importante precum cota unica sau TVA-ul. Nu poti lasa ca deficitul bugetar sa treaca de 3% din PIB, in 2009, pentru ca nu-l poti finanta. Trebuie sa se tina totusi cont si de faptul ca o crestere a taxei pe valoarea adaugata ar aduce un risc mare legat de inflatie", a declarat Dumitru, pentru NewsIn.

Analistul economic Matei Paun sustine ca este inevitabila o crestere a taxelor, in conditiile in care "in acest an o sa avem un deficit de 3% pana la 4% din PIB".

"Avand in vedere ca Romania are una din cele mai mici taxari din Europa, cred ca impozitarea pe consum ar trebui regandita. Este posibil ca alcoolul, tutunul, aparatele electrocasnice si produsele de lux sa se scumpeasca foarte mult ca urmare a cresterii semnificative a taxelor", a mai spus Paun.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, declara miercuri ca aproape 29.000 de romani si-ar putea pierde locurile de munca pana in primavara, ca urmare a disponibilizarilor anuntate indeosebi in industria textila, metalurgica si cea auto.

Ministrul Muncii sustinea ca o estimare exacta asupra impactului pe care il va avea criza economica internationala asupra pietii fortei de munca din Romania va putea fi facuta la mijlocul anului 2009, insa nici in cele mai sumbre scenarii rata somajului nu ar putea sa creasca la 8%, nivel estimat de sindicate.

Liderii principalelor confederatii sindicale din Romania anticipeaza insa o dublare a numarului de someri in 2009, la 1,2 milioane persoane, si sustin ca detin informatii care arata ca aproape 500.000 de romani doresc sa se intoarca in tara din Spania si Italia, anul viitor.

Sindicalistii sustin ca domeniile cele mai grav afectate de criza economica internationala vor fi industria textila, constructiile, agricultura, industria constructiilor de masini si sectorul financiar.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: