HBOS si Lloyds anunta ca vor spori creditarea catre companiile mici

Data publicarii: 03-12-2008 | International

Bancile britanice Lloyds TSB si HBOS au anuntat miercuri ca vor reduce dobanzile si vor creste imprumuturile catre intreprinderile mici, in contextul in care institutiile bancare sunt presate sa deblocheze creditarea, relateaza Reuters.

Premierul britanic Gordon Brown se va adresa miercuri bancilor, pentru a le indemna sa acorde credite companiilor mici si familiilor, in contextul recesiunii.

Lloyds a promis sa reduca dobanzile pentru imprumuturile acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), in 2008 si 2009, ca parte a unui plan de sprijin, in contextul situatiei economice actuale.

HBOS a anuntat separat ca va utiliza 250 milioane lire sterline (371,7 milioane dolari) din fonduri europene pentru facilitarea imprumuturilor pentru IMM-uri.

Guvernul va oferi pana la 17 miliarde lire sterline celor doua banci ca parte a planului de recapitalizare a institutiilor bancare si va creste presiunile asupra tuturor creditorilor britanici pentru deblocarea creditarii. In caz contrar, acestia sunt amenintati cu nationalizarea totala.

Marile banci au anuntat ca au acordat mai multe imprumuturi companiilor mici, comparativ cu ultimii ani, acestea crescand cu 1,8%, sau cu aproape 1 miliard lire sterline, in al treilea trimestru, potrivit datelor Asociatiei Bancherilor Britanici.

La inceputul lui noiembrie, conducatorii marilor banci britanice il anuntasera pe ministrul de finante Alistair Darling ca nu vor mai reactiona la viitoarele reduceri ale dobanzii cheie prin reducerea dobanzilor la creditele acordate companiior si populatiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: