Femeile, mai putin afectate de criza financiara si lipsa banilor decat barbatii

Data publicarii: 10-12-2008 | Lifestyle

Barbatii sunt mai fericiti cand au buzunarele pline cu bani, in timp ce femeile gasesc o mai mare bucurie in interactiunea cu prietenii, copiii, colegii sau sefii, reiese din ultimul raport al firmei de consultanta Nilesen, intitulat Happiness Study.

Cercetarea, efectuata in luna aprilie a anului curent in 51 de tari, a avut ca principala concluzie faptul ca femeile sunt mai putin afectate de criza financiara si lipsa banilor decat barbatii. Astfel, in 48 de tari procentul respondentilor de sex feminin a fost mai mare decat al celor de sex masculin, singurele exceptii fiind in Brazilia, Africa de Sud si Vietnam.

Cea mai mare diferenta a fost inregistrata in Japonia, unde procentul femeilor fericite este cu 15% mai mare decat al barbatilor auto-declarati fericiti.

Potrivit studiului, sunt patru factori principali, acceptati de toate culturile din lume, care pot genera senzatia de fericire: situatia financiara, starea de sanatate, viata de familie si cariera.

"Fericirea este o chestiune locala si personala, iar studiul nostru a incercat sa descopere factorii specifici care contribuie la fericirea oamenilor in diferite parti ale lumii. Multe din tarile sarace sau in curs de dezvoltare stau mai bine in clasament decat cele dezvoltate, oamenii de aici declarandu-se mai fericiti aproape in toate privintele", spune Bruce Paul, coordonatorul studiului.

Cei mai increzatori in viitorul finantelor personale sunt locuitorii Indoneziei si ai Lituaniei, iar la polul opus sunt cei din Africa de Sud si Venezuela.

George Trifu