Deutsche Bank: in 2009 majoritatea bancilor vor cunoaste o adancire a pierderilor

Data publicarii: 07-01-2009 | International

Analistii Deutsche Bank au taiat previziunile de profit ale marilor banci in 2009, urmare a adancirii problemelor financiare si extinderii blocajului la majoritatea tipurilor de credite, se arata intr-un raport al institutiei financiare germane.

Analistii sugereaza ca volumul imprumuturilor nerentabile acordate de bancile comerciale ar putea depasi nivelul de 3,4% atins in 1934, imediat dupa Marea Depresiune. In cel mai optimist caz, nivelul s-ar putea dubla fata de al treilea trimestru din 2008, de la 1,5% la 3% pana la sfarsitul lui 2010.

"Motivele includ o crestete a procentului de credite cu mari pierderi, scaderea consumului populatiei si problemele interne dezvoltate in timpului ultimului an. Mai mult de un sfert din portofoliile bancilor se vor confrunta cu scaderi grave, iar restul de 75% vor fi sub o amenintare constanta", se arata in raport.

In consecinta, Deutsche Bank a redus estimarile pentru 16 mari banci comerciale cu mai mult de o treime fata de previziunile initiale. "Jucatorii din industria financiara vor fi mai inclinati sa reduca riscurile si sa se concentreze pe asigurarea stabilitatii pe termen lung, chiar daca aceasta inseamna diminuarea profiturilor".

Redactia BankNews.ro