Doi britanici vor calatori cu o masina zburatoare din Londra si pana in Africa

Data publicarii: 14-01-2009 | Auto

O echipa de aventurieri britanici va calatori din Londra si pana la Timbuktu, in Africa, cu o masina zburatoare. Distanta de aproape 6.000 de kilometri va fi parcursa atat pe uscat, cat si in aer. Vehiculul de transport, botezat Parajet Skycar, este de fapt un vehicul conceput pentru zonele de desert, dotat cu un motor special, ce functioneaza cu biocombustibil, si o parapanta. Vehiculul va decola maine din Londra si isi va incheia calatoria pe 20 februarie.

Dupa decolare, Giles Cardozo, de 29 de ani si Neil Laughton, de 45 de ani, vor calatori prin Franta, Spania, Maroc, Sahara si Mali, urmand ca pe 20 februarie sa ajunga la destinatia finala, la Timbuktu. 

Membrii expeditiei planuiesc sa conduca acolo unde sunt drumuri si sa zboare pe desupra stramtorii Gibraltar, muntilor Atlas din Maroc, dar si pe deasupra desertului Sahara. 

Vehicul zburator poate trece de la functiile pentru teren la cele pentru zbor in doar trei minute, si poate zbura pana la o altitudine de 4.500 de metri. In aer poate atimge o viteza de 110 km/ora, in timp ce pe uscat ajunge la 180 km/ora. Masina este dotata cu suspensii pe toate cele patru roti, astfel incat poate rezista si pe terenurile accidentate.

Aventurierii britanici vor fi insotiti la sol de o alta echipa, care se va deplasa  cu masini de teren si motociclete, cu ajutorul carora vor transporta apa, mancare si bio-combustibil.

Cei doi britanici din masina zburatoare vor fi nevoiti sa suporte temperaturi extrem de scazute de pana la -30 de grade Celsius, dar si  temperaturi foarte ridicate de 50 de grade. 

Vehiculul zburator a fost creat de inventatorul britanic  Giles Cardozo, in doar 18 luni, informeaza dailymail.co.uk. Cardozo este considerat unul dintre cei mai buni piloti de parapanta, el reusind in 2007 sa zbvoare deasupra Everestului.

Realitatea