UE exclude un plan colectiv pentru Europa de Est, dar va ajuta individual tarile cu probleme

Data publicarii: 01-03-2009 | Economie

Uniunea Europeana va sustine individual tarile din Europa de Est care se vor confrunta cu dificultati financiare grave, dar un plan de ajutor colectiv este exclus, a anuntat duminica premierul ceh Mirek Topolanek, dupa summitul UE consacrat crizei, relateaza AFP.

Premierul ungar, a carui tara este, alaturi de Letonia, dintre cele mai afectate de criza din Europa de Est, propusese un plan de ajutor destinat bancilor din estul Europei, situat intre 160 si 190 de miliarde de euro, mult peste cel de 24,5 miliarde anuntat vineri de BEI, BERD si FMI, si in care este implicata si Banca Centrala Europeana.

Ideea nu a convins insa nici macar toate tarile est-europene, care au avut o reuniune inaintea summitului. Cehia si Estonia isi exprimasera scepticismul asupra propunerii inca dinaintea summitului.

"Nu cred ca Europa de Est este o regiune speciala, nu cred ca este necesar sa facem diferente intre statele membre UE. Sustin un ajutor UE pentru orice tara (care ar avea nevoie), nu neaparat pentru cele din Europa de Est", declarase Topolanek, la sosirea la summit.

La randul sau, premierul eston Andrus Ansip s-a declarat "ferm impotriva ideii de a crea un bloc" est-european in interiorul UE. "Nu cred ca este nevoie de sustinere (in bloc) a tarilor din Europa de Est, sunt tari foarte diferite", a insistat el, subliniind de exemplu ca tara sa nu este afectata de o criza de lichiditati, spre deosebire de Letonia vecina.

Si Germania, Suedia si Luxemburg respinsesera deschis ideea, in timp ce seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, subliniase cat de important sa se tina cont de "dificultatile specifice" ale tarilor afectate, fara sa aduca in discutie un plan general.

NewsIn