Unul din trei romani se considera direct afectat de criza financiara, potrivit unui studiu

Data publicarii: 03-03-2009 | Economie

Aproape o treime (32,7%) dintre romani afirma ca sunt afectati "intr-o oarecare masura" in mod direct de actuala criza financiara, locuitorii marilor orase din provincie resimtind mai intens efectele crizei decat persoanele care locuiesc in Capitala, arata un studiu publicat marti.

Astfel, locuitorii din Braila, Craiova, Constanta, Ploiesti, Galati, Iasi, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara si Brasov sustin in proportie mai mare - de 35,3% - ca sunt afectati de criza financiara, spre deosebire de cei din Bucuresti (27%), arata studiul publicat de Mednet Marketing Research Center si Media XPRIMM.

Brailenii resimt cel mai acut efectele crizei, in timp ce brasovenii se considera cel mai putin prejudiciati de aceasta. In schimb, 15% dintre respondenti sustin ca nu sunt afectati deloc de fenomenul de criza.

Ploiestenii se tem cel mai mult ca si-ar putea pierde slujbele din cauza crizei

Mai mult de jumatate (57,4%) dintre persoanele intervievate in cadrul studiului nu considera ca fenomenul crizei le va afecta in vreun fel siguranta locului de munca, in timp ce aproape doua treimi dintre ploiesteni (64,1%) sunt de parere posturile le-ar putea fi afectate, ca urmare a crizei.

In Bucuresti, 41,4% din persoanele chestionate cred ca slujbele le-ar putea fi amenintate ca urmare a recesiunii. In cele zece mari orase din provincie, aceasta opinie este impartasita de 38,2% dintre respondenti, se mai arata in studiu.

Orasele in care populatia se considera in siguranta in cea mai mare proportie in ce priveste situatia locului de munca sunt Braila (77,8%) si Iasi (73,3%).

Bucurestenii cred ca veniturile lor vor scadea

Peste opt din zece bucuresteni estimeaza ca vor avea venituri mai mici, pe fondul crizei financiare. Astfel, mai mult de o treime (34,8%) apreciaza ca veniturile le vor fi afectate "in mare masura" din aceasta cauza, 27% estimeaza ca veniturile li se vor restrange "intr-o oarecare masura", iar 24,6% anticipeaza ca impactul asupra veniturilor va fi mic.

Doar 12,6% dintre respondentii din Bucuresti cred ca veniturile nu le vor fi afectate deloc.

Pe ansamblu, 33,4% dintre intervievati considera ca veniturile le vor fi afectate de criza financiara, brailenii si craioveni fiind cei mai tematori in privinta efectelor crizei asupra veniturilor proprii.

Studiul a fost realizat in perioada 28 ianuarie - 10 februarie 2009, prin intermediul interviurilor telefonice, pe un esantion de 812 de persoane adulte (18 - 65 ani inclusiv) pentru Bucuresti si de 853 persoane adulte (18 - 65 ani inclusiv) pentru restul oraselor cu mai mult de 100.000 locuitori din Romania.

NewsIn