Cresterea economica a Romaniei a franat in trimestrul IV pana aproape de zero

Data publicarii: 03-03-2009 | Economie

Economia romaneasca a inregistrat o incetinire severa in ultimul trimestru al anului trecut, pana la limita recesiunii, estimeaza analistii, care tin cont de statisticile publicate pentru ultimele luni din 2008 si care au indicat o restrangere a activitatii in mai toate domeniile.

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, anticipeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei a avansat cu cel mult 0,5% in ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce corespunde unei cresteri de 6,1-6,2% pentru intregul an 2008.

In primele noua luni ale anului trecut, economia romaneasca a inregistrat cel mai inalt nivel de crestere din UE, de 8,9%, insa evolutia din trimestrul al patrulea are cea mai mare influenta asupra cifrelor pentru intregul an, in conditiile in care PIB-ul ultimelor trei luni are o pondere de circa 30% in PIB-ul anual.

"Pe partea de industrie a fost o scadere clara, de 10%, in timp ce pe comert si servicii inca au ramas unele necunoscute. Cresterea economica va fi pozitiva sau negativa in functie de evolutia vanzarilor cu ridicata", a spus Anghel.

Unii analisti avertizeaza ca doar doua sectoare au mai crescut in ultimele trei luni din 2008 si nu este sigur ca au compensat prabusirea activitatii din celelalte domenii.

"Foarte probabil vom vedea o cifra mica a cresterii economice, luand in calcul ca au fost doar doua sectoare ce au avut contributie pozitiva: agricultura si constructiile", a spus Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

Pentru intregul an 2008, Chidesciuc estimeaza o crestere a PIB de 7,3%.

"Datele ar putea fi usor mai negative fata de ce ne asteptam initial. Industria, comertul cu amanuntul, serviciile - am putea vedea continuarea tendintei de incetinire. Incasarile bugetare au fost si ele pe minus", a subliniat analistul de la ING.

Directorul general al institutului independent de previziuni macroeconomice MacroAnalitica, Laurian Lungu, estimeaza ca economia romaneasca a crescut in ultimul trimestru din 2008 cu 2%, nivel care ar corespunde unui avans anual de 7,7%.

Analistii de la Raiffeisen Bank se asteapta la o crestere a PIB de 3,5% in ultimele trei luni din 2008.

Estimarile pentru trimestrul al patrulea corespund unei cresteri anuale a PIB cuprinse intre 6,1%si 8%.

Risc de scadere a PIB in primul trimestru din 2009 si chiar pentru intregul an

Din ce in ce mai multi analisti vorbesc de riscul unei comprimari a economiei romanesti in acest an de criza pe plan mondial. De altfel, unii economisti se asteapta la o scadere a PIB in primul trimestru.

"In primul trimestru, estimarea noastra este de -3,5%. Nu avem date mai noi, insa nu cred ca putem evita recesiunea. Se pune problema cat de mare va fi contractia economica, nu daca va fi contractie", avertizeaza Chidesciuc.

Insa pe termen lung, "totul depinde de politicile economice care ar putea relansa cresterea economica", a adaugat economistul de la ING.

Laurian Lungu estimeaza, in schimb, o usoara crestere a economiei in primele trei luni ale acestui an, de 0,2-0,3%.

Economistul-sef al BCR considera ca "inca mai exista sanse de crestere economica in 2009", insa totul va depinde de capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene, de nivelul investitiilor in economie, dar si de evolutia deficitului bugetar.

Comisia Europeana estima in ianuarie o crestere a economiei romanesti de 1,8% in 2009 si de 2,5% in 2010, insa prognoza Bruxelles-ului nu lua in calcul masurile noului guvern de la Bucuresti.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste cu 2,5% in 2009, fata de 7,2% in 2008.

Miercuri, Institutul National de Statistica (INS) anunta primele date privind valoarea si cresterea produsului intern brut al Romaniei din ultimul trimestru al anului trecut si pentru intregul an 2008.

Ultimele date publicate de Statistica arata o scadere pronuntate a activitatii economice in ultimele trei luni din 2008. Productia industriala a scazut, fata de aceeasi perioada din 2007, cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie si cu 18% in decembrie.

In comertul cu ridicata si cu amanuntul, inclusiv intretinerea si repararea autovehiculelor si comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, scaderea a fost de 2,8% in octombrie, 11,3% in noiembrie si 17,1% in decembrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: